top of page
  • Foto van schrijveramazingyogastudio

" De vijf Elementen en Yoga"


Tijdens deze yin yoga workshop richten we ons op de energieën van de 5 elementen. De energieën van hout, vuur, aarde, metaal en water. Deze bewegingen van energieën staan nooit op zichzelf, maar zijn continue in relatie met elkaar. Ze stimuleren elkaar en remmen elkaar, ze zijn samen een eenheid. Tijdens deze workshop gaan we kijken of we ons bewust kunnen worden van deze energieën. We laten ons tijdens de yin houdingen meevoeren door de bijzondere klanken van de Handpan bespeeld door Lisa Knibbeler.


“Qi”

Energie is de kracht die het jou mogelijk maakt om fysieke en niet-fysieke activiteiten te verrichten. In het Oosten bestuderen ze deze kracht al eeuwen en noemen haar ‘Qi’, ofwel levensenergie. Door de natuur nauwkeurig te observeren en te analyseren, ontdekten zij dat Qi in alles aanwezig is en ook constant in beweging. Het natuurlijke ritme van de natuur.


"De vijf elementen in de natuur"

Alles in de natuur verloopt in processen die zich steeds in eenzelfde patroon herhalen. Kijk maar naar de seizoenen die elkaar ieder jaar weer op dezelfde manier opvolgen. En de Chinezen ontdekten ook dat ieder proces weer te verdelen is in vijf steeds terugkerende fasen. Ze noemden deze fasen Hout, Vuur, Aarde, Metaal, en Water.

Alles in de natuur doorloopt constant deze vijf fasen. In het klein en in het groot. Denk maar weer aan de seizoenen. Zo regeert Hout in de lente, Vuur in de zomer, Aarde in de nazomer, Metaal in de herfst en Water in de winter. Deze vijf fasen werden later de vijf elementen genoemd en tot op de dag van vandaag worden ze gebruikt om de samenhang tussen gebeurtenissen te beschrijven en daarin voortkomende problemen op te lossen. De mens is een deel van de natuur. Een organisch wezen waarin constant cyclische processen plaatsvinden en het is dus niet vreemd dat ook in de mens de vijf elementen een belangrijke rol spelen.

“Eigenschappen van de Vijf Elementen”


1. Hout - Lever – Galblaas – Lente – Damp - Manipura.

Hout staat voor beginnende groei en ontwikkeling.

De energiesystemen lever en galblaas vallen onder het Houtelement. Hout zorgt voor vrije stroming van alle energie. ‘In de flow zijn’ heeft alles met Houtenergie te maken.

Fysiek: schouder- en nekklachten, migraine, PMS, huiduitslag, jeuk, gespannen spieren, krampen, rusteloze benen.

Mentaal emotioneel: boosheid, irritatie, snel geprikkeld zijn, moeite met plannen en coördinatie, ideeën blijven onuitgewerkt, niet in actie kunnen komen, geen visie hebben.

2. Vuur - Hart - Dunne Darm – Zomer - Hitte – Anahata.

Vuur is het hoogtepunt van de groei (maximale Yang). Het Vuurelement is als de pomp in het systeem. De energiesystemen Hart en Dunne darm worden erdoor aangestuurd.

Fysiek: hartkloppingen, duizeligheid, problemen met circulatie (koude handen en voeten), lusteloosheid, niet helder kunnen denken, slaapproblemen, spraakproblemen, nervositeit. Mentaal emotioneel: verminderd enthousiasme, weinig zelfvertrouwen, vreugdeloos voelen, problemen in het voelen van liefde, moeilijk je gevoel onder woorden kunnen brengen, depressie, steeds méér willen, haasten en onder tijdsdruk leven.

3. Aarde - Milt - Maag - Wind - Na Zomer – Manipura.

Aarde is de buffer tussen de andere fasen.

Aarde stuurt de energiesystemen Maag en Milt aan. Bij Aarde draait alles om voeding, voeden, zorgen voor en verwerking.

Fysiek: vermoeidheid, spijsverteringsklachten, allergieën, overgewicht, chronische holteproblemen, reuma, cellulitis, snel blauwe plekken, spataderen.

Mentaal emotioneel: obsessies, zorgen maken, concentratieproblemen, zwaar hoofd, zwaar voelen, te veel zorgen voor anderen en niet goed zorgen voor jezelf, niet geaard zijn, teveel in je hoofd zitten.

4. Metaal – Longen - Dikke Darm – Droogte – Herfst - Vishuddha. Metaal staat voor afname van energie.

De energiesystemen Dikke darm en Longen (en dus ook huid) vallen onder het Metaalelement. Oogsten, opruimen en plaatsmaken voor nieuwe zaken zijn kenmerken van dit element.

Fysiek: longklachten, darmklachten, huidklachten.

Mentaal emotioneel: moeite hebben om te oogsten, de vruchten te plukken van wat je hebt gedaan, bereikt of gekregen. Moeite met afscheid nemen, loslaten en opruimen. Verdriet, droefheid, slechte energetische weerstand.

5. Water - Nieren – Blaas – Kou – Winter – Muladara,

.

Water staat voor het einde van de cyclus (maximale Yin). Het Waterelement beheert je reserves en omvat je kern, je diepste wezen. De energiesystemen Nieren en Blaas worden erdoor aangestuurd.

fysiek: lusteloosheid, burn-out, lage rugklachten, last van de knieën, oor klachten, problemen met nieren, blaas of prostaat, ’s nachts moeten plassen, problemen met seksualiteit, overgangsklacht:

Mentaal emotioneel: Angst, innerlijke onrust, niet goed weten ‘wie ben ik, wat wil ik, wat is goed voor mij’, doelloos zijn, weinig doorzettingsvermogen, weinig wilskracht energetische weerstand.


Namasté


1.166 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page