top of page
  • Foto van schrijveramazingyogastudio

Amazing Yoga, de zomer en Hart- energie!

En toen was het alweer zomer! De zomer is van alle seizoenen het meest Yang. De natuur is in volle bloei en wij zijn meer naar buiten gericht. In dit blog wil ik jullie kennis laten maken met de Hart & Dunne Darm meridiaan die hoort bij dit jaargetijde en als thema in de zomerlessen terug gaat komen.Wat zijn meridianen ook alweer?

Meridianen zijn onzichtbare energiebanen die lopen van de kruin tot in de puntjes van je tenen. Deze energiebanen vormen een prachtig netwerk met als doel een goede doorstroming van de levensenergie (Chi) door het lichaam te stimuleren. Binnen de Chinese gezondheidsleer wordt Chi gezien als levensenergie die door je lichaam stroomt om zo je organen van energie te voorzien. In de Indiase cultuur wordt deze energie Prana genoemd. Een krachtige energie (Chi) zorgt voor een gezond en vitaal lichaam. Chi kan echter ook verzwakt zijn, of verstoord en haperend. Dagelijkse beoefening van yoga kan deze verzwakte of verstoorde Chi weer doen herleven. In mijn blog van 26 mei heb ik uitgelegd wat Meridianen zijn. De volledige tekst is hier terug te lezen.


Hart en Dunne Darm meridiaan: de algemene functies en kenmerken.

De hart Chi wordt gezien als de koning die waakt over het gehele koninkrijk (lichaam en geest). Het stralend vermogen van het hart bereikt iedere cel en laat zich gelden in ons vermogen tot creativiteit, interactie, en de capaciteit om te communiceren. Het hart is een spier en ligt in de borstholte tussen de longen en heeft de maat van een vuist. De primaire functie van de hart/dunne darm Chi is het bloed te regelen. In de Chinese leer is het bloedconcept, in tegenstelling tot de westerse leer, verantwoordelijk voor ontvankelijkheid, in plaats van verbondenheid. Bij een actieve Chi, geeft het bloed ons het vermogen om dat wat we hebben/zijn te omhelzen en ons er comfortabel bij te voelen. Chi geeft ons het vermogen tot reageren, bloed het vermogen om ons comfortabel te voelen in het stil zijn.

In de dunne darm bepalen we wat belangrijk voor ons is en wat we "moeten lozen" voor alle lagen in zowel lichaam als geest.


Orgaanklok:

Hart-meridiaan – actief tussen 11.00 uur tot 13.00 uur Dunne Darm-meridiaan – actief van 13.00 uur tot 15.00 uur

Jaargetijde: Zomer Element: Vuur Chakra: Anahata Kleur: Rood Smaak: Bitter Klimaat: HeetDe Hart meridiaan: Alle 3 de takken beginnen in het hart. Een gaat naar beneden via het diafragma naar de dunne darm. Een gaat naar boven via de keel en eindigt in de ogen. En de derde gaat door de borst en de longen en komt uit in de oksel. Gaat binnendoor over het midden van de bovenarm door de elleboog door het midden van de onderarm door de pols en de palm van de hand en eindigt aan de binnenkant van de top van de pink.


De Dunne Darm meridiaan: de dunne darm meridiaan start in de pink, loopt langs de buitenzijde van de arm naar de schouder waar het zich in 2 takken verdeeld. Een loopt naar het hart, diafragma, maag en dunne darm. De ander loopt omhoog naar het gezicht, langs de ooghoek naar het oor.


Fysieke functies: Het hart is verantwoordelijk om het gehele lichaam van zuurstofrijk bloed te voorzien. De dunne darm zorgt voor het meest intensieve, krachtige deel van de spijsvertering. Wat de maag niet kon verteren, wordt door de dunne darm verteerd en bepaald wat voeding is, opgenomen kan worden, en wat afgevoerd moet worden.


Energetische functies: Het hart wordt gezien als de ultieme manager die al het werk van lichaam en geest overziet. Het geeft richting aan de energie, en is onlosmakelijk verbonden met het levensprincipe, omdat het ritme ons leven geeft. In balans zijn we actief, vol leven, vol van vitaliteit. Hart Chi is verbonden met ons vermogen tot proeven en communiceren met de tong. Indien uit balans, ervaren we een verarmde circulatie, verharding van de slagaders, koude handen en voeten, opvliegers, spataderen, spijsverteringsproblemen, maagzuur, aambeien, en hartziektes. Hoewel dunne darm en het hart uit elkaar liggen en geen directe fysieke relatie kennen, resoneren ze op energetisch niveau met dezelfde karakteristieken.


Emotionele kwaliteiten: Emoties worden door het hart gegenereerd. In het hart huist de geest/spirit. Samen met de lever (de lever is de opslagplaats van emoties, waar de ziel huist) is het hart verantwoordelijk voor je emotionele zijn. In balans voelen we ons warm, gevoed en voedend, in contact te staan met onze aangeboren blijheid, innerlijke rust en harmonie, en het vermogen gezonde relaties op te bouwen. Hart Chi is verbonden met ons vitale centrum en spiritualiteit/geestkracht.

Uit balans neigen we naar acute neerslachtigheid, wanhoop, depressie bij een zwakke Chi. Is de Chi overactief dan neigen we naar koude intolerantie, gemeen zijn, en haat. Wanneer onze hart/dunne darm Chi gezond is hebben we toegang tot ons intrinsieke geluksgevoel en kunnen we zelf getuige zijn van, en direct reageren en ons verbinden met alle aspecten van het leven ongeacht positief of negatief. Bij een onbalans van de dunne darm Chi is er een verarmde sortering en onzuivere informatie en emoties domineren en verslechteren ons innerlijke systeem.


Mentale Kwaliteiten: Een gezonde hart Chi is verbonden met een brede intelligentie en verbinding met het leven. Door een gezonde hart/dunne darm Chi kunnen we de zin van het leven ervaren en kunnen we veelzijdig en gericht blijven bij veranderingen. In onbalans is ons gevoel van verbondenheid vertroebeld door depressie en haat voor omstandigheden en mensen.Yoga houdingen voor de Hart & Dunne Darm meridianen:

Stimulerende yogahoudingen voor de Hart & Dunne Darm zijn onder andere:

Hart:

Houdingen die de armen en handen stimuleren en het borst gebied openen:

Ustrasana ofwel Camel pose, Anahatanasana ofwel, Open Wings, Virasana 1 en 2 ofwel de heldenhoudingen.

Dunne Darm:

Houdingen die een compressie of stretch aan het buikgebied geven en houdingen die de armen en handen stimuleren:

Balasana of wel kind houding, Parivrtta Utkatasana ofwel Stoelhouding in twist, Uttanasana ofwel staande vooroverbuiging.


Ten slotte:

Mijn volgende blog zal gaan over de nazomer en de Maag & Milt meridianen en zal eind augustus als de kracht van de zon begint af te nemen en we de vruchten kunnen plukken van een prachtige lente en zomer en het tijd is om te oogsten, verschijnen. Daarna volgt de herfst en winter. Al mijn blogs zijn altijd blijvend te lezen op mijn website www.amazingyoga.nl.


In mijn yogalessen maak ik bewust gebruik van de kennis over meridianen, chakra’s, organen, seizoenen enz. Niets zweverigs, gewoon lekker praktische toepassing met yoga om ons weer goed in balans te brengen. En daar helpt deze kennis bij. Dat is waar echte yoga om gaat. Kom maar eens kennis maken. Inschrijven kan via www.amazingyoga.nl.

Je vragen zijn altijd welkom en kan via de website of direct naar jolanda@amazingyoga.nl

382 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page