top of page
  • Foto van schrijveramazingyogastudio

De 5 Elementen en Yoga. Het tweede blog over: Het Hout element

De lente, met de energie van het element hout, had dit jaar wel een heel bijzonder karakter. We werden zeer op de proef gesteld door het Corona virus en hebben daardoor vrijwel geen les kunnen geven en nemen. Toch wil ik jullie de informatie over het bij de lente horende Houtelement niet onthouden, ook al is de lente teneinde en zitten we alweer in de zomer waar het vuurelement overheerst. Over het vuurelement volgt binnenkort een blogpost.

“There is a morning inside you, waiting to brust open into Light”

-Rumi-


Het Lente-Houtelement:

Bij hout, dan denk je aan een boom. Een stevig gewortelde boom, maar toch flexibel en mee buigend met de wind. Hout is enorm krachtig, onstuimig en ook licht ontvlambaar.


Amazing Lente-Houtenergie:

We zijn in de winter ondergedompeld geweest door het water element, waarin de energie van de natuur terugvloeit naar de kern, waar alles meer in de Yin energie is, waar mensen, dieren en de hele natuur meer naar binnen gericht zijn. Met de komst van het voorjaar breekt een nieuw begin aan, meer licht, meer activiteit, tijd voor vernieuwing en nieuwe uitdagingen, waarvan we de zaadjes reeds in de winter hebben geplant. Hout symboliseert een fase van nieuwe, onstuimige groei, creativiteit, de impuls tot beweging en de beweging zelf. Om je bestemming in het leven te bereiken. Hout geeft aan je doel een richting. Dit vraagt om doorzettingsvermogen en kracht. Denk maar aan het tere bloempje wat via een laag asfalt zijn weg vindt naar het licht.


Levensfase:

De kindertijd is de levensfase die gekoppeld is aan het Houtelement. Snelle groei, ontwikkeling van botten- en spieren. Deze fase bereidt ons voor op het leven als individu. Daar heb je doorzettingsvermogen voor nodig, nieuwsgierigheid, zelfbewustzijn en het zoeken en verkennen van de grenzen. Als je door je omgeving hier niet de ruimte voor krijgt kan dit leiden tot frustratie, woede en zelfs tot vernielzucht.

Energie stroom (Qi):

Vanuit Chinese inzichten is de lever het yin-orgaan van Hout en heeft de taak om de energiestromen en het bloed in het lichaam te ondersteunen. Zolang deze stromingen in lichaam en geest ongestoord kunnen verlopen heb je de ruimte om te handelen in daadkracht en vastberadenheid. Dan heb je een duidelijk doel voor ogen.

Stagnatie van de Houtenergiestroom:

Als je niet lekker in je vel zit, er veel tegen zit, je het gevoel hebt vastgelopen te zijn, dan kan er een stagnatie in de lever ontstaan waardoor de Houtenergie gemakkelijk sterk stijgt in het lichaam en de overhand krijgt. Deze stijging kan leiden tot een aantal fysieke spanningsklachten, zoals pijnlijk gespannen schouders, een stijve nek, brok in de keel, veel zuchten, eenzijdige hoofdpijn. Mentaal uit zich dit in humeurigheid, frustratie en boosheid. Denk hierbij ook aan de zogenoemde koude woede zoals verbolgenheid, cynisme, ironie en verbittering. Deze zetten zich vaak dieper in het lichaam vast waardoor dit de vrije stroom van de Qi blokkeert. Dit leidt tot meer gezondheidsklachten. Het op een gepaste manier uiten van je boosheid is dan ook aan te raden.

Fysiek:

Pezen, spieren, ogen en nagels worden gevoed door de lever die zorgt voor een goede doorstroming van Qi door het hele lichaam. Hierdoor voel je je lichamelijk en geestelijk flexibel en helder. Klachten zoals spit, hoofdpijn, spasme, oogproblemen zoals tranende ogen, droge rode ogen, sterretje zien (floaters), broze nagels kunnen duiden op een verstoring van de Houtenergie. De lever slaat het bloed op. Dit impliceert een belangrijke relatie met menstruatie. Een te heftige of bijna geen menstruatie is gerelateerd aan de lever, dus een verstoring van de houtenergie.

Controle:

Als je out of control bent is je Houtenergie vaak te hoog. De lever wordt ook wel een “orgaan met agenda" genoemd. De afdeling van planning en controle. De generaal die in opdracht van het hart de doelen stelt en tot uitvoering overgaat en deze dan binnen de afgesproken tijd oplevert. Iemand met een sterke Houtenergie heeft nimmer veel tijd, geen geduld en neemt beslissingen “on the fly”. Moeite met het maken van keuzes, wordt gerelateerd aan de galblaas, het orgaan dat het yang-aspect van Hout vertegenwoordigd.

Yoga en het element Hout:

Er zijn diverse manieren om Houtenergie in balans te houden. In de flowyoga doen we dit door middel van strekkingen van de lever meridiaan.


bv. Gate pose half moon flow.

Ofwel: de Poort halve maan flowYin houdingen voor de lever meridiaan:

Frog, Butterfly pose, Banasana.


Ten slotte:

De yogalessen staan vanaf nu in het teken van het Element Vuur. Het Vuurelement is verbonden met de zomer en is het hoogtepunt van de groei die is ingezet in de Houttijd en zich manifesteert in optimale bloei. Vuur verwarmt, verbindt, brengt samen en zorgt voor transformatie en verandering. Het Vuurelement staat in verbinding met het Hart, Pericard (hartzakje), Dunne Darm en de Driewarmer (een meridiaan lijn).1.073 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page