top of page
  • Foto van schrijveramazingyogastudio

De 5 Elementen in Yoga. Het eerste blog over -Het Water Element-

De winter is bijna ten einde en we naderen alweer de lente. In deze wintermaanden, die dit jaar meer tussen lente en herfst in zaten, hebben we heel toepasselijk in de lessen aandacht besteed aan het Element Water. In dit blog meer theoretische verdieping over het Element water.Amazing water:

Water is “amazing”. Het heeft de eigenschap door steen tot diep in de aardse lagen te stromen, maar ook om als damp dansend in de vluchtige lucht te zijn. Water is overal. Water is een zwaar en dicht element, maar ook licht en vloeiend. Vaak verbonden met begrippen als vloeien, stromen, reinigen en zuiveren. Het wordt geassocieerd met emoties, het aspect van versterking maar ook de vrouwelijke (yin) aspecten van onszelf.


Het element Water:

Het is daarom zeker niet toevallig dat zowel de aarde als wij mensen voor 70% uit water bestaan. Dit geeft aan hoe belangrijk water en vloeistoffen zijn om ons gezond te houden. Misschien heb je wel gemerkt dat wanneer je meer beweegt, of ervoor kiest om bewust vloeiend en met gemak te bewegen, hoe veel beter je voelt zowel fysiek als mentaal. In de natuur, als in ons leven, kun je het element water zien als een kringloop. Door verdamping stijgt het water op van de aarde in de atmosfeer, waar het wordt opgeslagen in wolken totdat het als regen, hagel, sneeuw weer op de aarde valt en de aarde en rivieren, meren en zeeën weer voedt. Totdat het weer verdampt. De cirkel is rond. Een continue kringloop van beweging, vloeiing en stroming. Inderdaad al het leven op aarde is afhankelijk van water, 71% van de aarde is water en daarvan het allergrootste deel oceaan maar ook ijskappen, gletsjers, rivieren, meren en grondwater.Natuurlijke Kringloop:

Ook wij zijn als kleine mini ecosystemen binnen de grote aardse ecosystemen, dicht verbonden met de natuur, de micro- en macro-organismen. Net als water door een keten van transformaties gaat terwijl het vrijelijk rond stroomt, zo gaat dat ook met de ritmes van de natuur. De winter maakt ruimte voor de lente met een explosie van groei en de zomer gaat over in de vallende blaadjes van de herfst. Telkens weer herhalen deze prachtige natuurlijke ritmes zich in allerlei variaties maar altijd trouw aan de kringloop.


Yin Yang:

Als mensen zij we een balans van zowel mannelijke (yang) als vrouwelijke (yin) aspecten. Water is tegenovergestelde van vuur; water is extreem yin. Yin aspecten in ons en in de natuur zijn er om de yang aspecten in balans te houden. Terwijl water een yin element is, is water krachtig. Water is het sterkste element, het kan vuur doven, kan door de tijd heen rotsen breken. Kan de lucht atmosfeer veranderen tijdens onweer. Het water element staat dicht in relatie met de maan. Zoals we weten is het de maan die zorgt voor de stroming van eb en vloed.Yoga en het element water:

In Yoga is de winter verbonden met het element water. En in de yogaoefening stimuleren we onszelf om ons echte natuurlijke zijn van lichtheid en liefde te verkennen. Een zijn van bewegelijkheid en stromen met alles dat constant in en om ons veranderd. De yoga helpt ons te voelen dat we een met de natuur en onze omgeving zijn en niet separaat staan daarvan.


Ten slotte:

De yoga lessen staan vanaf nu in het teken van het Element Hout. Hout staat voor beginnende groei en ontwikkeling gekoppeld aan de lente. De energiesystemen lever en galblaas vallen onder het Houtelement. Hout zorgt voor vrije stroming van alle energie. ‘In de flow zijn’ heeft alles met Houtenergie te maken. In het volgende blog schrijf ik meer verdieping over dit Element.


Let op:

5 april geef ik een workshop “De 5 elementen en Yoga”.

Lieve groet

Jolanda

982 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page