top of page
  • Foto van schrijveramazingyogastudio

De 5 elementen en Yoga. Het derde blog over: Het Vuurelement

Het einde van de zomer nadert, we zijn weer beland in de nazomer. Het Vuur van deze hete zomer begint te doven. In dit blog alles over het Vuurelement waarin de laatste 2 maanden de lessen centraal hebben gestaan. De nazomer is verbonden met het Aarde-element. Meer hierover in het volgende blog.

Light up the the fire of love inside

and blaze the thoughts away


Het zomer Vuurelement:

Het Vuurelement is verbonden met de zomer en heeft een transformerende werking. Uiteindelijk, na genoeg te zijn blootgesteld aan Vuur of verzengende hitte, keert alle materie tot stof en as terug. Ieder Vuur dooft vroeg of laat uit. Alles transformeert feitelijk naar een toestand die in volledige harmonie is met de voedende cyclus van de elementen.

Hout voedt het vuur

Vuur schept aarde (as)

Aarde herbergt metaal

Metaal draagt water

Water voedt hout

Vlammende Vuurenergie.

De groei in gang gezet in het Houtelement “de lente” was ontluikend, kwetsbaar maar ook krachtig met een ontembare energie. In de energie van het Vuurelement “de zomer” komt dit tot een climax, alles komt tot maximale bloei.

De warmte van de zomer geeft ons ontspanning, we zijn meer buiten en richten ons meer op de buitenwereld. Het leven voelt vrolijker als de zon schijnt. We laten in deze tijd vaak meer van onszelf zien. Onze emoties komen meer aan de oppervlakte.

Levensfase:

Jongvolwassen zijn is de levensfase die gekoppeld is aan het Vuurelement. Na de snelle lichamelijke groei van het hout, komt er een leeftijdsfase om te ontdekken, te verkennen en te experimenteren. Op zoek naar een eigen identiteit. “je bent jong en je wilt wat”.

Energie stroom Qi en stagnatie:

De Qi (energie) van Vuur is een verwarmende, circulerende, omlaag bewegende, kalme en gefocuste energie.

Vreugde en liefde, zijn de emoties die horen bij het element Vuur. Daar tegenover staat verdriet en haat. Vanuit Chinese inzichten is het hart het yin-orgaan van Vuur, de keizer van alle organen. Verstoringen in het Vuurelement hebben vaak emotie als grondslag omdat de Shen (je geest, mind) onderdeel is van het hart. Emoties die niet erkent worden zorgen dat de Qi niet goed stroomt waardoor er stagnaties in het bovenlichaam ontstaan die gemakkelijk warmte genereren omdat deze Qi yang van kwaliteit is en wil bewegen. Als deze beweging tegen wordt gehouden ontstaat er warmte. Dit kan zich uiten in hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen en een rood hoofd. Je Vuurelement dan is uit balans.

Fysiek:

Het bloedvatenstelsel staat centraal in het Vuurelement. Het hart is verantwoordelijk om het gehele lichaam te voorzien van zuurstofrijk bloed. Het hart wordt gezien als de ultieme manager die al het werk van lichaam en geest overziet. Het geeft richting aan de energie, en is onlosmakelijk verbonden met het levensprincipe, omdat haar ritme ons leven geeft. In balans zijn we actief, vol leven, vol van vitaliteit. Hart-chi is verbonden met ons vermogen tot proeven en communiceren, dus met de tong.


Geluksgevoel:

Wanneer het Vuur in balans is hebben we toegang tot ons intrinsieke geluksgevoel en kunnen we zelf getuige zijn van, en direct reageren en ons verbinden met, alle aspecten van het leven ongeacht positief of negatief. Door te ontvangen, te geven en te delen ontstaat het Vuur in je en breng je dit innerlijke Vuur met liefde en warmte naar de wereld.


Yoga en het element Vuur:

Een mooie manier om het Vuurelement met yoga in balans te brengen is door Water- en Vuurhoudingen te combineren.

Houdingen voor het Vuurelement stimuleren de Chi in de armen en het bovenlichaam zoals borstopeners: Butterfy pose, Melting heart pose.

Houdingen en flows die het Vuur in je aan wakkeren.
Goddess arm flow:Camel pose


Tenslotte:

De yoga lessen staan vanaf nu in het teken van het Element Aarde. Het Aarde-element is verbonden met de nazomer en gekoppeld aan de Maag Milt meridiaan. Synoniem voor geborgenheid, medeleven en generositeit.

822 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page