top of page
  • Foto van schrijveramazingyogastudio

Amazing Yoga en de lever & galblaas meridiaan:

In dit blog besteed ik aandacht aan de lever & galblaas meridianen. De meridianen die horen bij de Lente. We zijn het hoogtepunt van de lente alweer voorbij en de laatste weken stonden mijn lessen in het teken van de dit meridianen koppel.Algemene functie en kenmerken van de lever en galblaas meridiaan:


De lever zorgt voor de juiste flow van de energie (Chi) in het lichaam zodat alle organen en weefsels op het juiste moment de juiste energie krijgen. Daarom wordt de lever ook wel de "generaal van het leger" genoemd. De lever is een klier en weegt ong 1,5 kg, ligt rechts in de buikholte, net onder het diafragma en wordt beschermd door de lage ribben.


Waar de lever de generaal van het leger (lichaam) genoemd wordt, is de gal meer de puristische ambtenaar die continue de juiste beslissingen maakt om lichaam en geest optimaal te laten functioneren. We kunnen zonder galblaas leven, maar de energetische werking van de meridiaan blijft actief ook al is de galblaas zelf verwijderd.


Orgaanklok:

Galblaasmeridiaan – actief tussen 23.00 uur tot 01.00 uur Levermeridiaan – actief van 01.00 uur tot 03.00 uur

Jaargetijde: Lente Element: Hout Chakra: Manipura Kleur: Groen Smaak: Zuur Klimaat: Wind


De lever meridiaan: Start aan de binnenzijde van de nagel van de grote teen, loopt via de bovenzijde voet, voorkant enkel, binnenzijde van het been, schaambeen, via de lies en de genitaliën de buikholte binnen, door de lever en galblaas. Heeft een connectie met de long-meridiaan naar de keel, via wangen en rond de lippen, naar voorhoofd en kruin (Governor Vessel meridian) en eindigt aan de buitenzijde van het oog.


De galblaas meridiaan: start bij de buitenhoek van de ogen, loopt zijdelings van het lichaam naar de buitenzijde van de heup. Een interne aftakking gaat door de nek en borst door de lever en galblaas, loopt door de buitenzijde van de knie en eindigt in de 4e teen.


Fysieke functies: De lever is de opslagplaats voor vitamine A, D, K, en B12, mineralen, en glycogeen. Glycogeen wordt omgezet in glucose om energie te geven wat geregeld wordt door insuline (uit de pancreas). De lever is tevens een opslagplaats van bloed in rust, om vrij te geven bij beweging. De lever is de chemische fabriek van het lichaam, ontgift het lichaam. De lever produceert gal die opgeslagen wordt in de galblaas. Belangrijk voor de vertering van voeding. De galblaas is belangrijk voor het afbreken van vetten.


Energetische functies: De lever zorgt door voor de juiste beweging van Chi in het lichaam zodat er ten alle tijden overal de juiste energie voorhanden is. Regelt daardoor een goed en prettig gemoed en goede innerlijke atmosfeer. Lever Chi is verantwoordelijk voor de gezondheid van spieren, nagels, handen, voeten en pezen. Lever Chi is verbonden met ons gezichtsvermogen.


Emotionele kwaliteiten: De lever houdt de emoties en je innerlijk in balans. In het Taoïsme beschouwt men de lever als opslagplaats van de emoties. Hier huist de ziel. In het hart huist de geest. Deze 2 organen (hart en lever) zijn verantwoordelijk voor je emotionele zijn.

Als de lever Chi in onbalans is neigen we naar onredelijke emoties zoals chronische boosheid, explosieve impulsieve reacties, het verdedigen van onze grenzen, en vreemd sociaal gedrag. Alle aspecten van emotionele weigering als ergernis, irritatie, defensieve houding, verdeeldheid of buiten jezelf raken zijn lever Chi geassocieerd. Zowel het buiten jezelf raken als het "innerlijk verlamd" zijn. Als we bv. chronisch boos zijn stressen we de lever, is de lever gestrest neigen we naar chronisch boos zijn. Het werkt 2 kanten op.


Mentale Kwaliteiten: Lever Chi geeft ons het essentiële vermogen flexibel te zijn en je aan te passen, plannen te maken en ze wilskrachtig uit te oefenen. Bij een onbalans wordt het moeilijk helder te denken, plannen om te zetten, uit te voeren. De lever/galblaas Chi is verantwoordelijk voor ons onderscheidingsvermogen.

De galblaas Chi geeft ons het vermogen om ons eigen levenspad te lopen zonder afgeleid te worden door innerlijke of uiterlijke invloeden. Tevens zorgt het er voor je evenwicht terug te krijgen na een schok of gebeurtenis. Bij een te veel aan lever/galblaas Chi maken we te snelle ondoordachte beslissingen. Bij een uitgeput lever/glasblaas Chi neigen we timiditeit en aarzeling.


Noot: Doordat de lever extra actief moet zijn gedurende de menstruatie heeft dat effect op de lever Chi en resulteert eenvoudig in een neiging gemakkelijker geïrriteerd te raken. Wanneer we lever Chi onbalans ervaren moeten we "zacht en vol compassie" voor onszelf zijn. Dat is de juiste beweging.


Yoga houdingen voor de lever & galblaas meridianen:

Stimulerende yogahoudingen voor de lever & galblaas zijn onder andere:

Lever:

Houdingen die de binnenzijde van de benen stimuleren zoals de Baddhakonasana ofwel de butterfly (vlinder), de Utkatakonasana ofwel the Godness pose (godinnenhouding) en de Anandabalasana ofwel de happy baby pose (blije baby).

Gal:

Houdingen die het zijkant van het lichaam stimuleren en twisten van de torso zoals de Parivrtta Janu Sirsasana ofwel revolted head to knee pose (hoofd naar knie pose met zij-strekking), Trikonasana ofwel triangle pose (driehoekhouding) en de Bananasana ofwel banana pose (bananenhouding).


Ten slotte:

Mijn volgende blog zal gaan over de zomer en de hart & dunne darm meridianen en zal eind juni rond Midzomer verschijnen. Daarna volgt de nazomer, herfst en winter. Al mijn blogs zijn altijd blijvend te lezen op mijn website www.amazingyoga.nl.


In mijn yogalessen maak ik bewust gebruik van de kennis over meridianen, chakra’s, organen, seizoenen enz. Niets zweverigs, gewoon lekker praktische toepassing middels yoga om ons weer goed in balans te brengen. En daar helpt deze kennis bij. Dat is waar echte yoga om gaat. Kom maar eens kennis maken. Inschrijven kan via www.amazingyoga.nl.

Je vragen zijn altijd welkom en kunnen via de website of direct naar jolanda@amazingyoga.nl


Tot de volgende keer


Namasté


Jolanda


2.442 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page