top of page
  • Foto van schrijveramazingyogastudio

Chakra weken bij Amazing Yoga Tiel

De eerstkomende weken zal ik in al mijn groepslessen aandacht besteden aan en uitleg geven over de Chakra’s.

Mijn interesse wat betreft de chakra-psychologie is ontstaan tijdens mijn opleiding voor “Personal Yoga Coaching”. Ik ben erg gefascineerd geraakt tijdens het bestuderen van de kwaliteiten van de Chakra’s. Er vielen voor mij zoveel kwartjes terugkijkend op mijn eigen levensloop, de ontwikkelingsfases van mijn kinderen en het werken met mijn cursisten. Dit eerste blog gaat over het eerste Chakra “Muladhara” of te wel het Wortel-Chakra.Wat zijn Chakra’s?

In je lichaam zijn zeven belangrijke energiecentra aanwezig, die zich bevinden “langs” je wervelkolom. Deze staan bekend als Chakra’s en zijn verbonden met het fysieke, emotionele, mentale, spirituele en het energetische lichaam. Chakra is een woord dat uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’. Een Chakra kun je je daarom voorstellen als een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen. Of in andere woorden: een draaiend wiel van energie. Elke Chakra staat voor essentiële levenskwaliteiten, levensenergieën. Als je Chakra’s in een goede balans zijn sta je steviger in het leven.Het Muladhara Chakra

“Als de rug zo recht en stevig is als een boom en onze wortels tot diep in de aarde reiken, dan pas zullen we kennis maken met onze kracht en pas echt gevoed worden.” (Judith Anodea)


Betekenis: Muladhara is de Sanskriet naam voor wortel. De naam zegt het eigenlijk al: je “wortelen”, met 2 benen op de aarde staan. Het weten dat je er mag zijn. Dit Chakra is de basis die verbinding legt tussen ons als mens en de aarde.

Locatie: Het wortelchakra ligt bij je staartbeen tussen de anus en de genitaliën diep in het bekken. Dit Chakra ligt letterlijk bij onze wortels. Dit Chakra richt zich naar beneden naar de aarde.

Kleur: De kleur rood staat symbool voor het eerste Chakra. De kleur rood herleidt naar de energie van moeder aarde. Zo ook is het aarde element verbonden met het eerste Chakra. De kleur rood staat voor passie, warmte, liefde, energie maar zo ook voor agressie, gevaar en pijn.

Fysiek: In ons fysieke lichaam heeft het eerste Chakra onder andere te maken met het orgaan de bijnieren en de vorming van botten, spieren, nagels en haren.

Ontwikkeling: De ontwikkeling van dit chakra begint al vanaf de conceptie tot aan je zevende jaar. Hier word je basis gelegd. Als pas geborene ben je totaal afhankelijk van je opvoeders. We hebben goede voeding, hygiëne, bescherming, ruimte, liefde, omhulling nodig. Dit zorgt ervoor dat we ons veilig en wilskrachtig gaan voelen.

1ste Chakra in balans: Als je eerste Chakra goed ontwikkelt en in balans is heb je een gevoel van veiligheid, je geborgen voelen in je eigen lichaam en omgeving. Vertrouwen hebben in je zelf het leven en de mensen om je heen. Vertrouwen op je eigen innerlijke kracht. Je zelf belangrijk voelen.

1ste Chakra uit balans: Is je eerste chakra uit balans uit zich dit zowel fysiek als emotioneel een gevoel van onrust, moeheid, angst, onzekerheid, geobsedeerd door materie. Blaasproblemen, constipatie, pijn in de onderrug, nierstenen, trilligere benen.

Voeding voor het 1ste Chakra: om je wortelchakra goed te openen en in balans te brengen heb je goede eiwitten nodig. Verder rood fruit en rode groente gerelateerd aan de rode kleur van het chakra. B.v. bietjes, rode kool, rode bessen, granaatappel maar ook groente die aards zijn zoals pastinaak, wortel, pompoen enz.

Edelstenen en het 1ste Chakra: Edelstenen die een gunstige invloed hebben op het 1ste Chakra zijn, robijn, granaat, bloedsteen, hematiet en pyriet.


Mantra Klank: LAM of HUM.


Affirmaties: * Ik ben het waard er te zijn. * Ik vertrouw op mezelf. * Ik houd van het leven. * Ik voel me thuis in mezelf.Symbool 1ste Chakra:

Het symbool van het 1ste Chakra bestaat uit een lotusbloem met in het midden een driehoek met de punt naar beneden. De lotusbloem heeft 4 bladeren, deze 4 bladeren staan voor: mind (Manas), intellect (Buddhi), bewustzijn (Chitta) en ego (Ahamakara). De driehoek heeft 2 betekenissen: de ene is de kosmische energie die binnen gehaald wordt en naar beneden geleid word en de andere is dat het een opwaartse beweging is van bewustzijn. De punt die naar beneden wijst is het beginpunt van het bewustzijn dat zich ontwikkelt.


Yoga houdingen voor het 1ste Chakra: Alle balans houdingen, houdingen die je gronden, je stabiliteit, kracht en vertrouwen geven. Enkele voorbeelden:

Tadasana – Berghouding.

Virabhadrasana - Heldenhouding 2.

Prasarita Padottanasana - Gespreide vooroverbuiging.

Garudasana – Arendhouding.

Pacimottanasana - Gestrekte vooroverbuiging.

Balasana – Kindhouding.
Het volgende Blog gaat over het 2de Chakra, Swadhisthana of te wel het sacraal chakra.

Tot volgende week.

Wil je de Chakra’s leren ervaren. Kom dan naar een van mijn groepslessen. Schrijf je in via mijn website www.amazingyoga.nl

86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page