top of page
  • Foto van schrijveramazingyogastudio

Amazing Yoga, de winter, verstillen, naar binnen keren.

We naderen het einde van het jaar: de wintertijd. Tijd voor verstilling, inkeer, meer tijd voor jezelf nemen, je reserves weer aanvullen.Dit is alweer het laatste blog in de serie meridianen. Niet dat we alles al uitgediept hebben over de meridianen, zeker niet. Er is nog veel over te leren. Wie weet….volgend jaar nog meer verdieping.


De wintertijd is verbonden met het element water en het element water met de nieren en blaas. En dus ga ik nu en in de komende periode in de lessen aandacht besteden aan de nier en blaasmeridiaan.

Het element water staat voor het einde van de cyclus (maximale yin). Het water element beheert je reserves en omvat je kern, je diepste wezen. De energiesystemen (meridianen) van de nieren en blaas worden erdoor aangestuurd. In de wintertijd krijgen de lessen een wat rustiger karakter, zodat we meer naar binnen kunnen keren, kunnen voelen en ervaren wat we echt nodig hebben om in een mooie rustige flow het leven te kunnen leven.


Wat zijn ook alweer meridianen?

Meridianen zijn onzichtbare energiebanen die lopen van de kruin tot in de puntjes van je tenen. Deze energiebanen vormen een prachtig netwerk met als doel een goede doorstroming van de levensenergie (Chi) door het lichaam te stimuleren. Binnen de Chinese gezondheidsleer wordt Chi gezien als levensenergie die door je lichaam stroomt om zo je organen van energie te voorzien. Een krachtige energie (Chi) zorgt voor een gezond en vitaal lichaam. Chi kan echter ook verzwakt zijn, of verstoord en haperend. Dagelijkse beoefening van yoga kan deze verzwakte of verstoorde Chi weer doen herleven. In mijn blog van 26 mei heb ik uitgelegd wat Meridianen zijn. De volledige tekst is hier terug te lezen.


Nieren & Blaas meridiaan: de algemene functies en kenmerken.

In de nieren huist de prenatale, geërfde Chi verantwoordelijk voor onze geërfde constitutie. De nieren liggen ter hoogte van de zij achter de lage ribben. Ze zijn de opslagplaats van energie en belangrijk voor de goede werking van alle organen. De nieren zijn verantwoordelijk voor de vitaliteit en de kwaliteit van onze Chi.


CHI Orgaanklok:

Nier meridiaan – actief tussen 17.00 uur tot 19.00 uur.

Blaas meridiaan – actief van 15:00 uur tot 17.00 uur

Jaargetijde: Winter Element: Water Chakra: Muladara en Svadishthana Kleur: Blauw Smaak: Zout Klimaat: KoudNier meridiaan: De nier meridiaan begint bij de kleine teen, voetzool, via enkel, kuit, binnenzijde been, staartbeen, langs onderste ruggenwervels, verbonden met blaas en nieren, extern langs buik en borst, intern via lever, diafragma, longen. Eindigt in de keel.


Blaas meridiaan: De blaas meridiaan start aan de binnenzijde van de ogen, via voorhoofd naar kruin, via de hersenen langs de gehele wervelkolom, gaat ter hoogte van de longen naar binnen naar nier en blaas, een andere tak gaat daar langs de wervelkolom naar de kleine teen, via de achterzijde van het been. De blaas meridiaan is naast de gouvernement meridiaan de enige meridiaan die door de hersens loopt. De blaas meridiaan is de langste meridiaan in het lichaam en heeft 67 accupunctuur punten.


Fysieke functies Nieren: De nieren regulieren lichaamssappen, zuiveren ongeveer 57 liter bloed per uur, en onttrekken voedingsstoffen voor het lichaam aan het bloed, zorgen voor bloeddruk en glucosemetabolisme. Als de nieren niet in balans zijn ontstaat er hoge bloeddruk, hypertensie, vervuiling van lichaam, geïrriteerde, gezwollen en opgeblazen lage buik, moeilijk plassen.


Fysieke functies Blaas:

De blaas is de opslagplaats voor urine. Het is een flexibel orgaan, zowel fysiek als mentaal!


Energetische functies: De nieren ondersteunen de aanmaak van beenmerg en daarmee rode- en witte bloedlichamen, de gezondheid van de lage rug, voortplantingsorganen, lagere darmkanaal, urinewegen, alle lichaamssappen incl. de gewrichtssmering. De energetische functie van de nieren worden verstoord door stress, te veel van jezelf eisen, té verbonden zijn, doorgaan hoewel uitgeput è oververhit bovenlichaam è weinig energie, gezondheidsproblemen. Bij te veel hitte in de maag is ook het onderlichaam verhit è verzwakte nier energie, kan lichaamsenergie niet meer koelen.


Emotionele kwaliteiten: Als de Nier Chi in balans is kunnen we bij onze oorspronkelijke zachtheid, openheid, en uiteindelijk bij onze oorspronkelijke, diepgewortelde wijsheid. Emoties komen nooit uit de organen anders dan het hart, maar kunnen wel beïnvloed worden door een disfunctie van de organen. Emoties zijn simpel een uitdrukking van Chi, noch goed, noch slecht.

Als de Nier Chi in onbalans is ontstaat er angst, gebrek aan vertrouwen aan zowel jezelf als de wereld. Angst is iets algemeens, alleen als angst ons verlamd kan dat mede veroorzaakt worden door een disfunctie in de nier energie. Omgekeerd werkt het ook zo. Angst kan ook een disfunctie van de Nier Chi veroorzaken. Tijdens de Yin yoga is het daarom essentieel evt. onaangename emoties en gedachten, (bv. onrust en angst) vanuit een meditatieve mindful benadering onbeoordeeld en zonder veroordeling waar te nemen en ruimte te geven. Bewust waarnemen is onze grootste zekerheid/veiligheid en is de basis voor een emotionele volwassenheid.


Mentale Kwaliteiten: Als de Nier Chi in balans is zal je een goed kortetermijngeheugen hebben en een gezonde ambitie en wilskracht.

Is je Nier Chi uit balans zal het moeilijker zijn om taken af te maken en kun je een verminderd libido hebben. Je bent minder enthousiast om plannen af te maken. Je energie is laag waardoor je in een vicieuze cirkel komt. Er ontstaat verwarring en je genereert sneller negatieve gedachten.

Nier en blaas meridiaan zijn verbonden met het limbische systeem in de hersenen, dat o.a. slaapcyclus, eetlust en libido, hechting, motivatie en de emotionele <state of mind> regelt. Wanneer het limbisch systeem oververhit raakt neigen we alles negatief te interpreteren en te ervaren.


Yoga houdingen voor de Nieren & Blaas meridianen:

Yoga houdingen die de achterzijde van de benen en de rug stimuleren, voorover buigingen. Houdingen die de binnenzijde van de benen stimuleren, de adductors.

Uttanasana oftewel de staande vooroverbuiging, Chakravakasana oftewel Cat Cow flow, Bhujangasana oftewel Cobra, Adho Mukha Svanasana oftewel Downward facing dog pose, Baddha Konasana oftewel Butterfly.Ten slotte:

Mijn volgende blog zal begin januari verschijnen, we gaan ons dan verdiepen in de levensfilosofie achter de yoga.

Al mijn blogs zijn altijd blijvend te lezen op mijn website www.amazingyoga.nl.

In mijn yogalessen maak ik bewust gebruik van de kennis over meridianen, chakra’s, organen, seizoenen enz. Niets zweverigs, gewoon lekker praktische toepassing met yoga om ons weer goed in balans te brengen. En daar helpt deze kennis bij. Dat is waar echte yoga om gaat. Kom maar eens kennis maken. Inschrijven kan via www.amazingyoga.nl.

Je vragen zijn altijd welkom en kan via de website of direct naar jolanda@amazingyoga.nl

730 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page