top of page
  • Foto van schrijveramazingyogastudio

De Kracht van Affirmaties

Bijgewerkt op: 10 mei 2019Affirmaties


De laatste zeven weken hebben jullie kennis gemaakt met de Chakra’s. Ik intrigeerde ze in de lessen en wekelijks konden jullie je verder verdiepen door het lezen van mijn blog. Tijdens de Yin en Restoratieflessen hebben we ook gebruik gemaakt van affirmaties. Zoals beloofd schrijf ik dit blog over het hoe, waarom en het doel van affirmaties.

Ik heb me zelf tijdens mijn opleiding Yoga en Kanker verdiept in het boek van Louise Hay over affirmaties. Hoe je ze kunt gebruiken en hoe je je gelukkig(er) kunt voelen dankzij het gebruik van affirmaties. Best confronterend als je werkt met mensen die weten dat ze kanker hebben en sommige zelfs weten dat hun leven hierdoor snel zal eindigen. Ik ben door het persoonlijk gebruiken van affirmaties en deze in lessen in te zetten, er van overtuigd geraakt dat ze een zeer positieve werking hebben.


De Kracht van Affirmaties


Een affirmatie is in de kern gezien je onderbewustzijn door middel van een positieve zelfsuggestie beïnvloeden. Een zelfsuggestie is het vermogen om bewust mentale beelden naar je gedachten te sturen van gewenste doelen die je voor ogen hebt. Vaak zijn onze gedachten beperkend of zijn onze uitspraken negatief. Dit draagt niet bij aan positieve ervaringen.

Om vreugdevoller en gelukkiger door het leven te gaan zou je je zelf kunnen trainen en te wennen aan het denken van positieve gedachten en het maken van positieve uitspraken.

Bij het kiezen van een affirmatie geef je jezelf een nieuwe mogelijkheid tot verandering in je leven. Je kunt het zien als dat je tegen je onderbewustzijn zegt: “Ik neem de verantwoordelijkheid voor mijn leven. Ik besef dat ik iets kan doen om te veranderen”. Belangrijk bij het affirmeren is dat je heel bewust kiest voor woorden die een bijdrage leveren aan het loslaten van iets of aan het ontstaan van iets in je leven.

Eigenlijk kan elke gedachte of elke zin die je uitspreekt een affirmatie zijn. In principe affirmeer je constant, zonder dat je je ervan bewust bent. Vaak zijn het gedachtepatronen die je ontwikkeld hebt als kind of door ervaringen in je leven. Deze gedachtepatronen kunnen zeer waardevol zijn. Er zijn echter ook gedachtepatronen die je ervan weerhouden te laten uitkomen wat je wenst. Vaak zijn dit negatieve of afbrekende gedachten. Affirmeren is de bewuste keuze om gedachten te denken die in de toekomst tot een positief resultaat leiden.


Hoe gebruik je affirmaties?


Het opschrijven of uitspreken van affirmaties is maar het begin van het proces. Het is goed als je een sfeer schept waarin een affirmatie kan gedijen. Het is als “zaaien”. Zaai je in vruchtbare grond, zal de oogst rijkelijk zijn. Hoe meer jij die gedachten denkt die je een goed gevoel geven, hoe sneller het werkt. De gedachten die je op dit moment denkt is een eigen keuze. Vaak realiseer je je niet dat je denken een automatisme is geworden. Maar je kunt dit omkeren, niet in een keer. Het heeft tijd nodig. Maar als je consequent bent en ervoor kiest om elke dag gedachten te denken die je een goed gevoel geven, zul je merken dat er op veel gebieden veranderingen optreden in je leven.

Gisteren is verleden tijd, morgen is in nevelen gehuld en deze dag is een geschenk. Ga ervoor, ik kan het, jij kunt het, wij kunnen het allemaal.

Ga bij je zelf na welke gedachten jou een goed gevoel geven. B.v. gedachten van liefde, dankbaarheid, waardering, mooie ervaringen. Deze gedachten denken, is een daad van zelfliefde. Als je van jezelf houdt, kunnen er wonderen gebeuren.

Zet bewust een affirmatie in als je merkt dat je negatieve gedachten hebt. Buig het om naar een positieve zin. Laat op een bewuste diepe inademing de zin ontstaan en word je tijdens een lange uitademing bewust van de betekenis. Zodat de affirmatie kan inbedden.

Yin - en Restorative Yoga en tijdens een eindontspanning van een actieve les lenen zich er goed voor om te affirmeren.


Tips bij het maken van affirmaties


· Gebruik woorden die de huidige werkelijkheid overstijgen en een gewenste toekomst creëren.

· Maak je affirmatie in de tegenwoordige tijd.

· Ben duidelijk in wat je wilt.

· Begin met “ik heb…..”ik ben…..”

· Vermijd “ik zal….”, want dan blijft je wens (onvervulde) toekomstmuziek.

· Gebruik geen ontkenningen in je affirmaties.

· Keer negatieve affirmaties om in positieve.


Voorbeelden van Affirmaties


* Ik geloof dat alles gebeurt met een reden.

* Ik pak de kansen die op mijn pad komen.

* Alles wat ik nodig heb, komt naar me toe in de volmaakte volgorde van tijd en ruimte.

* Ik ben gelukkig en ontspannen.

* ik ben dankbaar.

* Ik leef in liefde en harmonie

* Ik ben alles en alles is in mij.


Inspirerende boeken over affirmaties zijn:

Je kunt je zelf helen van Louise Hay

Het sprekend hart. Louise Hay

Machtige gedachten Louise Hay


Lieve groet,

Jolanda339 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page