Eenieder kent wel de zenuwbanen en weet wat ze doen. Je zou ze goed kunnen vergelijken met het oude vaste bekabelde telefoonnetwerk. Je drukt hier wat toetsjes in en ergens anders gaat het “rinkelen”.
De Meridianen zijn ook een netwerk in ons lichaam, maar onzichtbaar. Niet minder werkzaam echter. Net zomin als het digitale telefonische netwerk. Door de meridianen te “bewerken”, te stimuleren, er op te drukken, gaan er allerlei processen actief worden. Processen die een belangrijke hulp zijn om organen te stimuleren en de energie in je lichaam te laten stromen en herstellen.
Wat zijn meridianen?
Meridianen zijn onzichtbare energiebanen die lopen van de kruin tot in de puntjes van je tenen. Deze energiebanen vormen een prachtig netwerk met als doel de goede doorstroming van de levensenergie (Chi) door het lichaam te stimuleren. Binnen de Chinese gezondheidsleer wordt Chi gezien als levensenergie die door je lichaam stroomt om zo je organen van energie te voorzien. In de Indiase cultuur wordt deze energie Prana genoemd. Een krachtige energie (Chi) zorgt voor een gezond en vitaal lichaam. Chi kan echter ook verzwakt zijn, of verstoord en haperend. Dagelijkse beoefening van yoga kan deze verzwakte of verstoorde Chi weer doen herleven.
Deze energie wordt doorgegeven via 12 hoofd meridianen. Al deze meridianen zijn gekoppeld aan een specifiek orgaan.
Meridianen kun je vergelijken met rivieren. Deze “rivieren” zoeken deels hun eigen weg, maar hebben door de loop der tijd een vaste bedding gekregen. Water stroomt van hoog naar laag, van positief (+) naar negatief (-). Wij vertalen dit naar Yin en Yang stromingen. Deze rivieren stromen door “meren” (de chakra’s). Op die meren zijn weer diverse “beekjes” (dieperliggende verbindingen) aangesloten. Om de stromingen in de “rivieren” te bevorderen of te doen stagneren zijn er “sluizen” (acupressuur punten) gebouwd. Een prachtig netwerk. (In mijn eerdere blogs heb ik uitgelegd wat chakra’s zijn, zie mijn blog De Chakraweken bij Amazing Yoga Tiel
Yin en Yang organen:
Yin organen zijn verbonden aan de pure energie van fundamentele substanties. Ze transformeren, reguleren, en slaan deze primaire energie op. Dit zijn de nieren, lever, mild, hart en longen.
Yang organen zijn verbonden met substanties als voedsel, urine en afval. Hun taak is het om voeding te ontvangen en te verteren, goede stoffen op te nemen en andere uit te scheiden. De yang organen zijn de blaas, gal, dunne en dikke darm en maag.
Connecties tussen de organen:
Het yin yang symbool laat zien dat yin en yang niet zonder elkaar kunnen, alles is “connected”.
Zo ook de organen. Er zijn 5 yin-yang organen paren:
· Lever & gal
· Hart & dunne darm
· Milt & maag
· Longen & dikke darm
· Nieren & blaas
Yoga en de Meridianen:
Door yoga te beoefenen kunnen we de energiedoorstroming in onze meridianen bevorderen en daarmede ook de werking van zowel organen, maar zeker ook ons algeheel welbevinden, beïnvloeden. Hierbij maken we onderscheid in yin en yang yoga.
Yogaoefeningen die met name actief spieren gebruiken worden als yang betiteld. (hatha, power, easy flow, ashtanga, etc).
Yogaoefeningen die meer statisch zijn, met doel de spieren juist te ontspannen maar botten en gewrichten onder compressie te zetten c.q. te verlengen wordt als yin betiteld. (yin yoga)
Uiteraard zitten er in yang yoga altijd yin elementen en omgekeerd.
Het een is niet beter dan het ander, maar kan afhankelijk van het gewenste effect en doel ingezet worden.
Yang yoga is beweeglijker, meer naar buiten gericht, actiever en past ook bij de weefsels waar het een sterk effect op heeft, de spieren.
Waar yin yoga werkt op dieper minder mobiel weefsel als botten en gewrichten en dient dus met meer zachtheid behandeld te worden. Om deze weefsels aan te spreken moeten we ook op een andere manier yoga beoefenen. De yin manier. Langzaam, mild en langduriger uitrekken en comprimeren. In deze weefsels is minder vocht aanwezig en kunnen dus niet net als de yang weefsels snel reageren en aanpassen.
Daarom houden we een yin pose ook 3-5 minuten aan. Niet om ze maximaal of onder druk te stretchen maar om te laden. Hierdoor geven we de chi de ruimte om te stromen en te herstellen.
Bij de keuze of we een meer yin of yang georiënteerde yoga beoefenen kunnen we ons ook laten leiden door onze state of mind. Zijn we meer of te veel naar buiten gericht zou yin yoga ons goed doen, zijn we juist erg naar binnen gericht is yang yoga mogelijk meer interessant. Ook kunnen we afhankelijk van onze conditie en behoeften yin en yang elementen combineren en afwisselen.
Willen we drukte met chaos in het hoofd door overwerktheid aanpakken is een yang yoga met ademhalingsoefeningen en focus waarschijnlijk de beter vorm, zijn we uitgeput en energieloos is Yin yoga met mindfulness elementen meer gepast.
De keuze voor meer yin of yang georiënteerde yoga aan te bieden is het domein van de yoga leraar. In mijn lessen bij Amazing Yoga in Tiel gebruik ik mijn kennis van deze materie in mijn lessen. In personal trainingen kan ik indien gewenst, heel specifiek, op de persoon toegesneden kennis inzetten. Maar ook in mijn groepslessen besteed ik regelmatig specifieke aandacht aan bepaalde meridianen en organen.
Yoga, organen en meridianen:
Over de werking van yoga beoefening en de stimulans op bepaalde organen via de meridiaan banen is heel veel te vertellen. Dat ga ik de komende tijd met enige regelmaat, maar gebonden aan de 5 seizoen (ja vijf dat is geen typefout!) in blogs vertellen.
Mijn eerste blog gaat over de lente en de lever en galblaas meridiaan. Veel leesplezier!
Comments