top of page
  • Foto van schrijveramazingyogastudio

Deel 2: De Chakra weken bij Amazing Yoga in Tiel

Het Swadhisthana Chakra

“Going with the flow of the whole universe”

In dit blog ga ik het hebben over Swadhisthana, het tweede chakra of te wel sacraal chakra. Het chakra waarbij alles gaat om het uiten van emoties. Het hebben van relaties, sensitiviteit, seksualiteit en beweging.

Betekenis:

Swadhisthana is het Sanskriet woord voor zoetheid, liefelijkheid en bekoorlijkheid. Ook heeft het de betekenis van "je zetel", je thuis voelen in je zelf.

Locatie:

Het sacraal chakra ligt dicht in de buurt van ons eerste chakra net boven het staartbeen ook wel het heiligbeen genoemd. Aan de voorzijde van het lichaam ligt het boven het schaambeen tot net onder de navel.Wat is het Sacraal Chakra?

Je kunt het sacraal Chakra associëren met je “onderbuikgevoel”, en met onze seksuele energie. De seksuele energie is een krachtige energie die immers nieuw leven kan scheppen middels de voortplanting. Dit chakra staat centraal voor onze creatieve energie, vreugde, emoties, genieten van het leven. Het lekker in je vel zitten. Zoals het 1e chakra verbonden is aan het element aarde zo is het 2e chakra verbonden aan het element water. Water staat voor beweging. Dit samen hebben we nodig om te groeien. Dit is onze basis.

Kleur:

Oranje: de kleur oranje ontstaat door de menging van het lichamelijke rood en het emotionele geel. Oranje is een aandachttrekkende kleur die warmte en enthousiasme uitstraalt. Het staat voor vrolijkheid, optimisme, plezier, energie, kracht, creativiteit en beweging.

Fysiek:

In ons fysieke lichaam heeft het tweede Chakra onder andere te maken met de geslachtsorganen, nieren, blaas en milt. Zintuiglijk met de tong, smaak en genitaliën.

Ontwikkeling:

De ontwikkeling van dit chakra speelt zich hoofdzakelijk af tussen het 7de tot 13de jaar. Daar het eerste Chakra gefocust is op het aardse, ligt de focus bij het tweede Chakra in de gevoelswereld. Het bewust worden van emoties. Die te leren voelen en te uiten. Het maken van verbinding met jezelf en met anderen. De ontwikkeling van creativiteit, bewustwording en groei van seksualiteit, intimiteit en sensitiviteit.

2de Chakra in balans:

Als je tweede Chakra goed ontwikkelt en in balans is, zul je letterlijk en figuurlijk lekker in je vel zitten, weten wat je wilt en je gevoelens goed kunnen uiten op sociaal, emotioneel, creatief en seksueel gebied. Je voelt je verbonden met je innerlijke kracht en straalt warmte en liefde uit.

2de Chakra uit balans:

Is je tweede chakra uit balans reageer je snel te emotioneel en heb je last van schuldgevoelens. Of je stopt de emoties juist weg waardoor je kil kunt overkomen. Je hebt geen plezier in het leven. Fysiek kan zich dit uiten door klachten in de onderrug en buik, blaas, nieren en geslachtsorganen.

Voeding voor het 2de Chakra:

Om je sacraal chakra goed te openen en in balans te brengen is het goed om veel te drinken (denkend aan blaas en nieren). Eet oranje gekleurde groenten en fruit; wortel, pompoen, oranje paprika, mango, sinaasappel enz.

Edelstenen en het 2de Chakra:

Edelstenen die een gunstige invloed hebben op het 2de Chakra zijn: Carneool, Agaat, Bergkristal, oranje Calsiet en Zwavelsteen

Mantra Klank: VAM

Affirmaties: * Ik houd en geniet van mijn lichaam * Ik ontspan en ben mezelf * Ik leef vol passie * Mijn kracht ligt in mijn sensitiviteit.

Symbool 2de Chakra:Het symbool van het 2de Chakra bestaat uit een lotusbloem met 6 bloembladen. Op elk blad een letter uit het Sanskriet ba, bha, ma, ya, ra, en la. In het midden de zaadlettergreep VAM. De tattva (heilige waarheid) van het element water is gesymboliseerd met een zilverkleurige maan.

Yoga houdingen voor het 2de Chakra:

Bekkenopeners, houdingen die een compressie aan de buikorganen geven en zijstrekkingen.


Chandrasana – halve maanpose,

Uttanasana – staande vooroverbuiging,

Utkata Konasana Chandrasana – Godinnen houding in halvemaan,

Bhujangasana - Cobra,

Parivrtta Anjaneyasana – gedraaide lage lunge pose.


Het volgende blog gaat over het 3de Chakra, Muladara of te wel het Solar plexus chakra.

Tot volgende week.


Wil je de Chakra’s leren ervaren. Kom dan naar een van mijn groepslessen. Schrijf je in via mijn website: www.amazingyoga.nl117 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page