top of page
  • Foto van schrijveramazingyogastudio

Deel 3: De Chakra weken bij Amazing Yoga in Tiel

Het Manipura Chakra

“Some days you just have to create your own sunshine”


In dit blog ga ik het hebben over Manipura, het derde chakra oftewel het solar plexus chakra, je zonnevlecht.


Betekenis:

Uit het Sanskriet vertaalt, betekent Manipura betekent letterlijk, “stad vol juwelen”. De juwelen van zelf-liefde, zelfacceptatie en erkenning van eigenwaarde.Locatie:

Manipura is gelegen net boven de navel in het maag diafragma gebied.


Wat is het Manipura Chakra?

Het is de kern van onze persoonlijkheid en ego. Het middelpunt van wilskracht, het krachtcentrum van je lichaam. Als een van de andere chakra’s uit balans is zul je dit het eerst merken in het derde chakra. Het heeft alles te maken met blijheid, energie, zelfwaardering en zelfrespect. Waar het eerste en tweede chakra in relatie met de buitenwereld staan, staat het derde chakra in relatie tot je zelf, je zelfbeeld, je power, je innerlijke kracht. Het element vuur staat centraal bij het derde chakra. Vuur straalt kracht en warmte uit. Warme zonnestralen die jouw lichaam van binnenuit verwarmen.


Kleur:

De kleur geel hoort bij de zonnevlecht. De kleur van de stralende zonnewarmte, energie, blijheid en optimisme, helder denken een fris brein.


Fysiek:

Je organen in de bovenbuik, maag, milt, lever, gal, je spijsverteringsorganen en je spieren.


Ontwikkeling:

De ontwikkeling ligt tussen het 14de en 20ste levensjaar. De nadruk ligt nu op hoe we onszelf ervaren, als ziel en als mens. Veel tieners ervaren angsten, worden misschien wat egoïstischer of trekken zich terug, terwijl ze zichzelf beter leren kennen. We hebben wat meer afstand in hoe we ons definiëren ten aanzien van andere mensen en in hoe onze persoonlijkheid invloed heeft op onze relaties en op ons wereldbeeld. Vaak ontwikkelen jongeren in deze fase hun grote dromen en toekomstplannen. in deze fase komen we nader tot wat we van het leven willen en tot ons doel op aarde (of wat we zelf denken dat dat zou kunnen zijn).


3de Chakra in balans:

Als je derde chakra goed in balans is straal je van zelfvertrouwen, heb je een positief mensbeeld en ga je uitdagingen aan en brengt ze tot een mooi eindpunt. Je staat open voor anderen en hun ideeën.


3de Chakra uit balans:

Als je derde chakra niet in balans is wil je graag de regie in eigen handen houden, graag macht over anderen hebben. Je bent bang om je emoties te laten zien. Vaak ga je je wat oppervlakkiger gedragen. Het opkroppen van deze emotionele gevoelens kan leiden tot angst, woede en verdriet. Vaak uit zich dit in maagklachten. Het gevoel een knoop in je maag te hebben.


Voeding voor het 3deChakra:

Alle gele groenten en fruit, zoals banaan, citroen, meloen, mais, koolraap, bloemkool.


Edelstenen en het 3de Chakra:

Barnsteen, amber, rozenkwarts, bergkristal en citroen.


Mantra Klank: Ram


Affirmaties:

Ik voel liefde, geluk en succes Ik kom voor me zelf op Ik ben vol energie Ik volg mijn dromen


Symbool 3de Chakra:Het symbool van dit chakra is een Lotus met 10 bloembladeren. Er zit een rode driehoek op en deze staat symbool voor het vuur. In het midden de zaadlettergreep RAM. Op elk bloemblad staat weer een Sanskriet letter. Deze staan voor spirituele onwetendheid: dorst, jaloezie, verraad, schaamte, angst, walging, waanideeën, dwaasheid en droefheid.

Yoga houdingen voor het 3de Chakra:

Parivrtta Utkatasana – gedraaide stoel houding, Parivrtta – Jatharna – gedraaide buikhouding, Parivrtta Sanchalanasana – gedraaide lage lunge, Urdhva Mukha Svanasana – upward facing dog, Ardha Chandrasana variatie. – halve maan houding variatie.Mijn volgende blog gaat over het 4de Chakra, Anahata of te wel het Hart-chakra.

Tot volgende week.


Wil je de Chakra’s leren ervaren. Kom dan naar een van de groepslessen bij Amazing Yoga Tiel. Schrijf je in via mijn website www.amazingyoga.nl

84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page