top of page
  • Foto van schrijveramazingyogastudio

Deel 4: De Chakra weken bij Amazing Yoga in Tiel

Het Anahata Chakra

“Liefde is het begin van de reis, het einde van de reis en het doel van de reis” (Deepac Chopra)


In dit blog ga ik het hebben over Anahata, het vierde chakra of te wel het hartchakra.Betekenis:

In het Sanskriet betekent Anahata, geluid dat gemaakt wordt zonder dat twee dingen elkaar raken. Denk aan het onafgebroken ritme en het vibreren van je hart. Ook heeft Anahata de betekenis van onaantastbaar, zuiver en onkwetsbaar.


Locatie:

Anahata is gelegen ter hoogte van je hartstreek, op het borstbeen.

Wat is het Anahata Chakra?

Je hart chakra is het middelste van de zeven chakra’s. Het is de verbinding tussen de lagere materiele aardse energieën en de hogere geestelijke spirituele energieën. Leven vanuit je hart kan je helpen om de andere chakra’s te helen. Anahata Chakra gaat om balans tussen liefde geven en liefde ontvangen, in relatie met ons zelf en anderen. Als we ons hart kunnen openen voor onszelf, anderen en alles om ons heen creëren we verbinding en intuïtie, compassie, mededogen en vergeving. Bij dit Chakra hoort het element lucht. Lucht die staat voor adem en beweging.


Kleur:

De kleur is groen van de prille lente. Liefde is groeikracht. Het staat voor balans, vernieuwing, harmonie, tevredenheid en geeft rust.


Fysiek:

Fysiek worden het hart, de longen, je bloedsomloop, de thymusklier en ons middenrif beïnvloed door dit chakra. Ze zeggen weleens dat onze armen en handen een verlenging van ons hart zijn. Met onze armen en handen reiken we uit naar wat we nodig hebben, we maken letterlijk de beweging om verbinding te maken door aanraking.


Ontwikkeling:

De ontwikkeling van dit chakra ligt tussen ons 21ste en 27ste levensjaar, het volwassen worden. In deze fase van ons leven ontstaan er meer vaste en intiemere relaties. Je wordt steeds meer bewust van je gevoelsleven, je zelfrespect en zelfwaardering. Je eigen plek in jouw wereld in relatie tot anderen.


3de Chakra in balans:

Wanneer ons hartchakra in balans is, accepteren we onszelf zoals we zijn. Onze mannelijkheid en vrouwelijkheid zijn in goede balans. Het zorgt ervoor dat je een sympathiek en liefdevol mens bent. Je voelt je veilig en anderen voelen en ervaren dit ook bij jou. Je bent een evenwichtig en rustig persoon en zult je niet gauw gekwetst voelen, bent tevreden met dat wat er is, en je kunt ‘luchtig’, beweeglijk en zacht zijn naar jezelf en naar anderen. Hulp vragen is voor jou niet lastig. Als je vanuit je hartchakra leeft, heb je vertrouwen in het leven. Alle ‘negatieve’ gevoelens halen jou niet gauw uit balans. Je kunt een sterk gevoel van liefde in jezelf ervaren en je bewust worden hoe prachtig de wereld om je heen is en je ervoor openstellen.


4de Chakra uit balans:

Als je hart chakra uit balans is kun je dit fysiek ervaren als pijn op de borstkast, problemen met de bloedsomloop, verhoogde bloeddruk, longproblemen, allergieën maar ook huidproblemen en schommeling in je humeur. Je vindt het moeilijk om van jezelf of anderen te houden, je voelt je eenzaam zelfs in gezelschap. Binnen relaties vind je intimiteit lastig of wil je juist over je grenzen heen gaan. Je vindt het moeilijk situaties los te laten, bang om dingen kwijt te raken terwijl je weet dat het goed voor je is. Je kunt erg vasthoudend en jaloers zijn.


Voeding voor het 4deChakra:

Het eten van veel groene groenten, frisse lente groenten, maar ook kiwi’s, komkommer, avocado, courgettes zijn voedend voor dit chakra.


Edelstenen en het 4de Chakra:

Rozenkwarts, jade, groene aventurijn, rhodoniet, serpentijn, smaragd. Verder alle stenen die roze en/of groen bevatten.


Mantra Klank:

Yam


Affirmaties:

Ik houd van me zelf zoals ik ben.

Ik ben dankbaar voor alle liefde die mij omringt.

Er bestaat een oneindige voorraad liefde.

Ik leef in harmonie met anderen.


Symbool 4de Chakra:


Het symbool van het vierde chakra, is een lotus met 12 bloembladeren. In het midden liggen 2 driehoeken die samen een zes puntige ster vormen. Een driehoek staat voor het spirituele pad met meer kosmisch bewustzijn, en de andere driehoek staat voor een pad met minder spirituele gerichtheid. Het meer ‘aardse’ pad dus. De Sanskriet letters op de bladeren staan voor lust, fraude, besluiteloosheid, berouw, hoop, angst, verlangen, onpartijdigheid, arrogantie, incompetentie, discriminatie en uitdagendheid.


Yoga houdingen voor het 4de Chakra:

Urdva Virabhadrasana – Reverse Warrior

Ashta Chandrasana – Crescent high lunge pose

Nataraja Asana – De danser – lord of the dance

Ustrasana – Camel pose

Bhujangasana – Cobra of sphinxHet volgende Blog gaat over het 5 de Chakra, Vishuddha oftewel het keelchakra.


Tot volgende week.


Wil je de Chakra’s leren ervaren. Kom dan naar een van mijn groepslessen. Schrijf je in via mijn website www.amazingyoga.nl

68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page