top of page
  • Foto van schrijveramazingyogastudio

Deel 5: De Chakra weken bij Amazing Yoga in Tiel

Het Vishuddha Chakra

“Speak with integrity, use the power of your word in de direction of the truth and love”Betekenis:

Vishuddha is de Sanskriet naam voor reinheid, zuiver. De energie die opstijgt uit andere chakra’s wordt hier in Vishuddha gezuiverd. Het is de toegangspoort naar hoger bewustzijn.


Locatie:

Het Vishuddha of te wel keelchakra ligt zoals de naam al zegt in het keelgebied in de V-vormige holte tussen de sleutelbenen. Dit chakra heeft alles te maken met communicatie.


Wat is het Vishuddha Chakra?

Het keelchakra gaat over communicatie naar jezelf en met andere. Over ruimte, stilte, klank en trilling. Klank bestaat bij de gratie van stilte. Het uiten van je gevoelens, je mening en je intenties op een open en eerlijke manier. Het horen van de waarheid in wat de ander zegt. Hoe graag willen we onze woorden niet verdraaien om ons beter voor te doen? Hoe snel verdraai je de woorden van een ander? Vishuddha staat voor zuivering en reiniging. Door je zelf op een oprechte manier te uiten zul je je gereinigd en opgelucht voelen. Denk maar aan een opgekropte boosheid of frustratie. Dit kost heel veel negatieve energie. Wanneer je dit echter op een positieve manier uit, maakt het plaats voor iets nieuws. Net als bij liefde. Wanneer je de liefde voor iets of iemand niet durft uit te spreken blijft het vastzitten vanbinnen. Hoe mooi en fijn is het niet te horen dat je geliefd bent en te uiten dat je liefhebt.


Kleur:

De kleur van dit chakra is blauw. Het element wat bij dit chakra hoort is ether, wat wordt geassocieerd met de kleur blauw. De kleur van de waarheid in het Vishuddha chakra draait om het spreken en horen van de waarheid in alles en iedereen.


Fysiek:

In ons fysieke lichaam heeft het vijfde Chakra onder andere te maken met je evenwichtsorgaan, monnikskapspier, tong, je gehoor, de schildklier, keel en slokdarm.


Ontwikkeling:

De ontwikkeling van dit chakra is het sterkst tussen ons 28ste en 34ste levensjaar. In deze levensfase word je meer bewust van je eigen “stem” en de ruimte die we daarin mogen innemen. Je wordt je meer bewust van de levensvragen, de communicatie naar jezelf, naar anderen en wat je met je leven wilt.


5de Chakra in balans:

Als je vijfde chakra goed ontwikkelt en in balans is kun je je zelf goed uiten. Je bent sterk in je communicatie, in verwoording en in het observeren en luisteren. Je zult de positieve aspecten van jezelf en anderen zien en waarderen. Je handelt uit een eervol geweten. Je komt voor jezelf op en geeft je grenzen aan. Je benadering is positief en respectvol naar jezelf en naar de ander.


5de Chakra uit balans:

Is je vijfde chakra uit balans kun je fysiek klachten krijgen in het keelgebied, oren, kaken en de schildklier. Vaak raakt dit chakra uit balans door dat je jezelf niet goed kunt uiten. Niet de waarheid durft te spreken, je niet gehoord voelen. Het kan ook zijn dat je juist te veel spreekt om gehoord te worden, of dat je te veel gaat socializen om gewaardeerd te worden.

Voeding voor het 5de Chakra:

Veel fruit. Er zijn diverse Pranayama (ademhalings) oefeningen die je keelgebied openen. Zoals de bumbling bee, de Lion breath en de Ujjayi adem. Zing eens wat vaker en onbevangen gewoon een liedje of verdiep je in Mantra zang.


Edelstenen en het 5de Chakra

Blauwe fluoriet, angeliet en aquamarijn. Maar ook Luipaard jaspis, vuursteen en het alom geliefde bergkristal


Mantra Klank:

Ham


Affirmaties: Ik spreek vanuit mijn hart

Ik luister met compassie Ik spreek en hoor de waarheid. Ik durf mijn gevoelens en verlangens te laten horen


Symbool 5de Chakra:Het symbool van het 5de chakra is een lotus met 16 bloembladeren. In het midden ligt een naar beneden wijzende driehoek met een cirkel erin. Deze cirkel is “schijnend wit”. Dit staat voor de volle maan die weer voor puurheid staat. De driehoek staat voor spirituele groei. Op de bladeren staan 16 klinkers. Deze vormen samen de OM klank. Deze klank staat weer in verbinding met het element ether.Yoga houdingen voor het 5de Chakra:

Alle houdingen die het keel gebied openen of sluiten. Het activeren van je Jalandhara Bandha.

Enkele voorbeelden:

Sarvangasana – schouderstand

Halasana - Ploeg

Matsyasana - Vishouding

Ardha Sarvangasana – halve brug houding

Sukasana – Lotus variatie

Sukasana – Lotus variatieHet volgende blog gaan we de 2 laatste chakra’s behandelen: Ajna oftewel je derde oog chakra en Sahasrara het kruinchakra


Tot volgende week.


Wil je de Chakra’s leren ervaren? Kom dan naar een van mijn groepslessen. Schrijf je in via mijn website www.amazingyoga.nl

93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page