top of page
  • Foto van schrijveramazingyogastudio

Deel 6: De Chakra weken bij Amazing Yoga in Tiel

Bijgewerkt op: 21 jun. 2019

Het zesde Chakra

“I follow my intuition and my inner guidance”
Betekenis:

Ajna, het zesde chakra wordt ook wel het 3de oog of het oog van Shiva genoemd. Het betekent in het Sanskriet waarnemen, besturen of weten.


Locatie:

Het Ajna chakra bevindt zich net boven het punt tussen de wenkbrauwen. Dit punt correspondeert met de dieper gelegen epifyse of pijnappelklier in het midden van je brein.


Wat is het Ajna Chakra?

Het Ajna chakra is het centrum van de intuïtie. Je intuïtie geeft je inzichten in dat wat je vanuit je diepste ik waarneemt. Dat wat je met je fysieke ogen niet kunt zien wordt met je innerlijke oog (zesde zintuig) zichtbaar. De ontmoeting van je ware zelf, je innerlijke bron, de stille getuige, de toeschouwer zonder oordeel. Vanuit dit chakra worden de lagergelegen chakra’s bestuurd. Het is het chakra van je mind. Als dit chakra goed in balans is het makkelijker je spirituele pad verder te ontwikkelen. Het is hier waar we een visie voor ons leven vormen. Het is het zien zonder gebruik te maken van zintuiglijke waarnemingen: “Het verder zien als je neus lang is”.

Het Ajna chakra is verbonden met het element licht. De verlichting in je zelf vinden, zorgt voor bewuste keuzes en duidelijkheid in je leven.


Kleur:

De kleur van dit chakra is Indigo, een diepe kleur blauw (een menging van violet en paars). Indigo werkt verkoelend en ontnuchterend en staat voor kennis, wijsheid optimisme en intuïtie.


Fysiek:

Op fysiek niveau heeft het zesde chakra invloed op onze hersenen, de voorhoofdsholtes, het zenuwstelsel, het gezicht, de ogen en de pijnappelklier (epifyse). In de oosterse filosofie wordt de epifyse beschouwd als de zetel van de ziel. De pijnappelklier produceert het hormoon melatonine, dat een rol speelt bij de seksuele rijping en bij de controle van de verschillende biologische ritmes.


Ontwikkeling:

Vanaf ons 35ste tot ons 41ste levensjaar is ons derde oog chakra het meest in ontwikkeling. In deze periode van ons leven staan we het meest open om met behulp van al onze ervaringen en intuïtie onze innerlijke rijkdom, wijsheid, ons ware zelf, te vinden. De inzichten verkrijgen die ons het vermogen geven te snappen wat we nodig hebben om te werken aan ons levensdoel.


6de Chakra in balans:

Als dit chakra in balans is, heb je duidelijk voor ogen wat je wilt met je leven. Je hebt de dingen helder voor ogen. Dit helpt je om je dromen en doelen te verwezenlijken. Je voelt de dingen goed aan wat betreft jezelf en de anderen. Je durft op dit gevoel en je intuïtie te vertrouwen. Je maakt keuzes vanuit je intuïtie en vanuit je vergaarde levenswijsheid.


6de Chakra uit balans:

Wanneer je zesde chakra niet optimaal functioneert, kan dit leiden tot hoofdpijn, angst, concentratieproblemen, depressie, slecht gezichtsvermogen, gespletenheid en problemen met het geheugen.


Voeding voor het 6de Chakra:

Ook bij dit chakra geld weer het eten en drinken van fruit in de chakra kleur. Denk aan blauwe bessen, aubergines, rode ui, rode kool enz.

Andere belangrijke “voeding” voor de ontwikkeling van het 6de chakra is: Visualisaties over dingen die je graag wil manifesteren, die aan je leven kunnen bijdragen. Dit kunnen ook visualisaties tijdens geleide meditaties zijn. Visualisaties helpen om je intuïtie en de beelden daarbij te versterken.

Ook het visualiseren van de kleur indigo in het derde oog, en het masseren van het gebied tussen de ogen net boven de wenkbrauwen met een etherische olie b.v. basilicum, rozemarijn, jeneverbes, lavendel, kamille, roos of geranium.

Edelstenen en het 6de Chakra:

Ajoite, albiet, amethist, ametrien, anandaliet, aegirien en angeliet.


Mantra Klank:

AUM of OM.


Affirmaties:

Ik verbind me met mijn doel.

Ik vertrouw mezelf en mijn intuïtie.

Ik luister naar mijn innerlijke stem.

Mijn gedachten zijn positief.


Symbool 6de Chakra:


Het symbool van ons zesde chakra heeft 2 bloembladen. Deze twee bladeren staan voor onze 2 belangrijkste Nadi’s (Nadi’s zijn energiebanen in ons lichaam die ervoor zorgen dat de Prana (energie) door ons lichaam stroomt): Ida en Pingela.

Ida staat voor de energie van de maan, onze vrouwelijke kant, onze zachte en verzorgende energie.

Pingela staat voor energie van de zon, onze mannelijke kant, onze energie van actie en ondernemen.

Aan de ene zijde van het blad de letter die staat voor Shakti (god van de levensenergie) en aan de andere zijde de letter die staat voor Shiva (god van welzijn, schepping en vernietiging).


Yoga houdingen voor het 6de Chakra:

Inversies (omgekeerde houdingen), balans houdingen die de concentratie verbeteren, visualisaties en meditaties.


Uttanasana – Staande Tang,

Virabhadrasana 3 – Heldenhouding 3,

Prasarita Padottanasana – Staande Hoekhouding,

Camatkarasana – Wild Thing,

Parsva Balasana - zijwaartse Kraai,

Sukasana – meditatie houding.
In het volgende blog gaan we de laatste chakra behandelen: Sahasrara het kruinchakra.

Tot volgende week.


Wil je de Chakra’s leren ervaren? Kom dan naar een van mijn groepslessen. Schrijf je in via mijn website www.amazingyoga.nl

117 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page