top of page
  • Foto van schrijveramazingyogastudio

Deel 7: De chakra weken bij Amazing Yoga in Tiel

Het zevende Chakra: Sahasrara of Kruin-chakra

“Wonder is the dawn of wisdom”

-Sri Nisargadatta Maharaj-


Betekenis:

De betekenis van Sahasrara in het Sanskriet is letterlijk “duizend bladeren”. Dit chakra, ook wel het kruin-chakra genoemd, is de poort naar het onbekende. De poort tot wijsheid verkregen uit het universum, niet waarneembaar met onze fysieke zintuigen. Het is de verbinding tussen jou en het grotere geheel.


Locatie:

Zoals de naam al zegt bevindt het kruin-chakra zich boven op ons hoofd op onze kruin. Het wordt ook wel ons kroon-chakra genoemd. Dit chakra staat in verbinding met de universele energie.


Wat is het Sahasrara Chakra?

Het kruin-chakra is het einde van de reis door de chakra’s, de reis naar balans, genezing, liefde en spiritualiteit. Beginnend bij je wortel-chakra, voor een stevige basis en eindigend in een mooie spirituele energie. “De kroon op het werk”: Sahasrara je kruin-chakra.

Sahasrara is het centrum van ons bewustzijn. De diepere connectie met onszelf en de verfijnde energie die groter is dan wijzelf. Het staat voor vertrouwen, toewijding, inspiratie en geluk.

Er komt een proces van acceptatie bij kijken. Het weten dat wat er is, er ook gewoon mag zijn. Dat jij uniek bent in dat wat jij doet en in wat jij bent. Dat jouw levenspad een heel ander kan en mag zijn dan die van een ander, maar dat je desondanks verbonden bent met het groter geheel.

Het kruin-chakra verbindt onze fysieke, emotionele, mentale en spirituele energie in ons tot een geheel.


Kleur:

De kleur van Sahasrara is violet, de kleur van het einde van de regenboog. Verdere kleuren kunnen we niet zien. Ook de kleur wit, waar alle kleuren uit voortkomen en weer samen komen, hoort bij dit chakra. En tenslotte goud.


Fysiek:

Op fysiek niveau regelt dit chakra de processen met betrekking tot de huid, schedel, ogen, hersenen, hersenschors en de zenuwen.


Ontwikkeling:

Het kruinchakra ontwikkelt zich met name tussen ons 42ste en 48ste levensjaar. Het is de ontwikkeling van je spirituele ontwaking, het collectieve bewustzijn en van onze spirituele verbinding met alles en iedereen in het universum.

De leeftijdsfase waarin je je vaak gaat richten op belangrijke levensvragen en het zoeken van antwoorden hierop.


7de Chakra in balans:

Als Sahasrara in balans is zijn al je chakra’s in evenwicht. Je zult je een voelen op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau.

Je geniet op een gezonde manier van het aardse en staat op een positieve manier in verbinding met de universele energie. Je zult je compleet voelen, genieten, vertrouwen hebben en jezelf verbonden voelen met je diepere ik.

Doordat je verbonden bent met je diepere ik is het makkelijker je zelf te verbinden met alles en iedereen om je heen. Je veilig en één voelen met de wereld en het hele universum.

De zo ontstane innerlijke rust zal je de kracht geven om dat wat je tegen komt op je levensweg te omarmen. Je weet dat er meer is dan wat je uiterlijke oog ziet en je hebt hier vertrouwen in. Je leven is als een “flow”.


7de Chakra uit balans:

Als Sahasrara niet in balans is voel je geen verbinding met de kosmische energie. Je kunt je eenzaam voelen en niet verbonden met het leven om je heen. Hierdoor is vaak je energie laag en ben je lusteloos. Soms voelt het alsof je weg wilt rennen van jezelf, niet wilt luisteren naar je diepere ik, je innerlijke stem. Je blokkeert op deze manier de verbinding met alles en iedereen om je heen.

Dit kan zich uiten in psychische klachten zoals angsten, hysterie, waanbeelden, angst om iemand te verliezen. Er kunnen problemen ontstaan aan het centrale zenuwstelsel of de hersenen.


Voeding voor het 7de Chakra:

De beste voeding voor het kroonchakra is vasten, water drinken, meditatie, visualisatie en Prana Yama (ademoefening)

.

Edelstenen en het 7 de Chakra:

Amethist, Bergkristal, Zwavelsteen, Tanzine Aura kwarts, Luipaard Jaspis en Auraliet.


Mantra klank:

AUM (OM) of NG


Affirmaties.

Ik ben wie ik ben, daar ben ik blij mee.

Ik leef tevreden en vol liefde.

Ik ben dankbaar voor wat het moment mij brengt.

Ik ben onderdeel van het grote geheel.

Ik ben uniek, stralend en liefdevol.


Symbool 7de Chakra:Het symbool van het zevende chakra is een lotusbloem met duizend bladeren. Dit staat voor oneindigheid en kosmisch bewustzijn.


Yoga houdingen voor het 7de Chakra:

Inversies (omgekeerde houdingen), balans houdingen die de concentratie verbeteren, visualisatie en meditatie en Savasana.

Uttanasana – Staande Tang,

Virabhadrasana 3 – Heldenhouding 3,

Prasarita Padottanasana – Staande Hoekhouding,

Camatkarasana – Wild Thing,

Parsva Balasana - zijwaartse Kraai,

Sukasana – meditatiehouding.Dit was mijn laatste blog in de serie over de 7 chakra’s. Elk chakra is in de laatste 7 weken in de groepslessen een thema geweest. Fantastisch om te zien en horen dat dit ook “aangekomen” is. Ik heb veel reacties mogen horen hoe bijzonder deze verdieping van de yogales is en dat het ook echt iets met jullie deed. En daar doe ik het voor, dat is de intentie en bedoeling van een goede yogales. Dank dat ik deze lessen aan jullie mocht geven.


In mijn toekomstige lessen zal ik regelmatig verdiepende thema’s langs laten komen. Ze geven zo’n mooie betekenis en kleur aan de les. Ook zin in fijne yoga groepslessen, workshops of personal yogatrainingen. Neem contact met me op of schrijf je in via www.amazingyoga.nl.


Namasté

Jolanda

85 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page