top of page
  • Foto van schrijveramazingyogastudio

Amazing Yoga, de Herfst, loslaten en weer lekker energie op doen

Rustig naar beneden dwarrelende boomblaadjes is een mooi herfstbeeld. Een prachtig voorbeeld van loslaten. Bomen doen dit om in rust te komen en weer nieuwe energie op te doen. In de Chinese gezondheidsleer wordt een relatie gelegd tussen 5 seizoenen, 5 elementen en onze organen. De herfst is verbonden met het element metaal, de longen en de dikke darm. Metaal voedt de aarde, de longen voeden ons met zuurstof en energie, en de dikke darm met vocht. Maar beide organen laten ook los: koolzuur uit de assimilatie, afvalstoffen uit ons lichaam. En hier kunnen we een parallel trekken naar ons mentale welzijn: we moeten eerst loslaten om rust te vinden en de geest leeg te maken om nieuwe energie op te doen. Een uitdagend thema voor mijn yogalessen in de herfst. Dus gaan we in de komende periode veel aandacht besteden aan een goede balans van de long- en dikke darm meridiaan. Waarom? Dat lees je in dit blog. Veel leesplezier.Wat zijn ook alweer meridianen?

Meridianen zijn onzichtbare energiebanen die lopen van de kruin tot in de puntjes van je tenen. Deze energiebanen vormen een prachtig netwerk met als doel een goede doorstroming van de levensenergie (Chi) door het lichaam te stimuleren. Binnen de Chinese gezondheidsleer wordt Chi gezien als levensenergie die door je lichaam stroomt om zo je organen van energie te voorzien. Een krachtige energie (Chi) zorgt voor een gezond en vitaal lichaam. Chi kan echter ook verzwakt zijn, of verstoord en haperend. Dagelijkse beoefening van yoga kan deze verzwakte of verstoorde Chi weer doen herleven. In mijn blog van 26 mei heb ik uitgelegd wat Meridianen zijn. De volledige tekst is hier terug te lezen.


Long en dikke Darm meridiaan: de algemene functies en kenmerken.

De longen hebben het privilege het leven-gevende netwerk te zijn voor het hele lichaam omdat alle lichaamsfuncties voor hun levensonderhoud hiervan afhangen. De longen worden gezien als het meest verzorgende orgaan omdat ze de primaire plaats zijn waar Chi van BUITEN geassimileerd wordt met de Chi van BINNEN. Hier vernieuwen we onze energie. De longen zijn een sponsachtig orgaan, liggen in de borstholte. Rechts 3 lobben, links 2 lobben (vanwege de positie van hart). De huid wordt gezien als de derde long! De long chi kun je kenmerken als de vernieuwende Chi.


Orgaanklok:

Long meridiaan – actief tussen 0.3.00 uur tot 05.00 uur Dikke Darm meridiaan – actief van 05.00 uur tot 07.00 uur

Jaargetijde: Herfst Element: Metaal Chakra: Vishuddha Kleur: Wit Smaak: Gekruid Klimaat: Droog


Long meridiaan: De long-meridiaan begint in het midden van het lichaam, loopt eerst naar beneden naar de dikke darm om vervolgens weer omhoog door diafragma, door de longen, langs de voorzijde van het sleutelbeen, langs de binnenzijde van de arm te lopen om te eindigen in de top van de duim.


Dikke Darm meridiaan: De dikke darm meridiaan start in de top van de wijsvinger, langs de achterzijde van de arm naar de schouder, waar een tak gaat door de nek en mond naar de zijkant van de neus. Een andere tak gaat van de schouder naar beneden door de longen en diafragma naar de dikke darm.


Fysieke functies Longen: De longen zijn van groot fysiek belang, met dagelijks zo'n 23.000 inademingen. Zij filteren de verse zuurstof uit de lucht om aan het bloed door te geven die het op haar beurt naar ieder cel voert. De longen scheiden het koolzuur uit, dat bij de cel-metabolisme en vertering ontstaat, door de uitademing. De longen filteren, assimileren, gebruiken en scheiden uit.


Fysieke functies dikke Darm

De dikke darm is zo'n 1,5 mrt. lang (incl. endeldarm). Hier slaan we afval op en elimineren het. De dikke darm is verantwoordelijk voor het opnemen van vocht en het afvoeren van afval. Wanneer we niet goed afval kunnen afvoeren ontstaat constipatie of diarree, zware acné en hoofdpijnen.


Breathe, trust and let go

Energetische functies: De longen zijn de "bestuurders" die de pure energie van de lucht bij inademing ontvangen en doorgeven naar de nieren om verbonden te worden met nier-Chi. Het element metaal is verbonden met de long. Zoals de aarde gevoed wordt door metalen, voedt en sterkt long Chi iedere cel van het lichaam. Metalen geleiden energie, net als adem energie geleid. Long Chi is verbonden met de neus en geur.

Een verzwakte long Chi kan zorgen voor een verzwakte Chi overal in het lichaam. Vaak verkouden zijn, tot astma en bronchitis, te kort aan adem, hoesten, allergie, jeuk en netelroos tonen een zwakke long Chi. Maar ook reumatische pijnen, degeneratie van de wervelkolom, spasme van de keel en slokdarm omdat deze geassocieerd worden met een netwerk storing waardoor al onze systemen niet meer goed kunnen communiceren.

Hoewel longen en dikke darm niet fysiek verbonden zijn, zijn de energetische karakteristieken gelijk. Ze zorgen beide voor een continue cyclus van opname (zuurstof en water) en afvoer van afval (koolzuur en verteringsresten).


Emotionele kwaliteiten: Long/dikke darm Chi is verbonden met moed en eerbied. Met het vermogen te genieten in het moment zelf en daarin te verpozen. Eerbied is scherpheid zonder het gevoel van vertwijfeling. Datgene waardoor je tranen in je ogen krijgt wanneer je overweldigd wordt door schoonheid.

Een onbalans is verbonden met verdriet door verlies. Alle emoties zijn natuurlijke reacties op het leven. Alleen dan wanneer ze dwangmatig of langdurig worden, worden ze schadelijk voor onze gehele gezondheid. Long Chi is verbonden met overdadig verdriet door emotie maar ook met het juist niet kunnen uiten van verdriet.


Mentale Kwaliteiten: Een gezonde long Chi is verbonden met ons vermogen moeilijkheden vasthoudend het hoofd te bieden, de bereidheid om ze te doorstaan, met persoonlijk vertrouwen.

In onbalans is ons denken warrig, mistig en ontkoppeld.


Yoga houdingen voor de Long & dikke Darm meridianen:

Yoga houdingen die de armen, schouders en handen stimuleren en het borst gebied openen, een strekking aan de rug geven en een compressie in het buikgebied.

Ardha Matsyendrasana oftewel de zittende twist pose, Supta Baddha Konasana oftewel de liggende vlinder, Garudasana oftewel eagle arms. Ananda Balasana oftewel de happy baby pose, Halasana oftewel de ploeg.Ten slotte:

Mijn volgende blog over de meridianen zal eind december verschijnen, we gaan dan naar het “thuiskomen in je zelf” en de energie van de Nier & Blaas meridiaan. Al mijn blogs zijn altijd blijvend te lezen op mijn website www.amazingyoga.nl.


In mijn yogalessen maak ik bewust gebruik van de kennis over meridianen, chakra’s, organen, seizoenen enz. Niets zweverigs, gewoon lekker praktische toepassing met yoga om ons weer goed in balans te brengen. En daar helpt deze kennis bij. Dat is waar echte yoga om gaat. Kom maar eens kennis maken. Inschrijven kan via www.amazingyoga.nl.

Je vragen zijn altijd welkom en kan via de website of direct naar jolanda@amazingyoga.nl

1.631 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page