top of page
  • Foto van schrijveramazingyogastudio

Amazing Yoga, de nazomer en de Milt-Maag meridiaan.

Het vuur van de zomer heeft onze Yang energie flink opgeladen maar we komen nu in een periode van de ommekeer. Want het hoogtepunt van de zomer is voorbij en je voelt en ziet dat de natuur weer richting de herfst gaat. Tijd om te oogsten, de balans op te maken en weer langzaam terug te keren, om te keren, naar de stilte. In de Chinese gezondheidsleer kennen we 5 elementen en 5 seizoenen! Naast de winter (element water), lente (element hout), zomer (element vuur), herfst (element metaal) is het 5e seizoen de nazomer en zijn we beland bij het aarde element en de organen milt en maag. Tijd om daar in de lessen aandacht aan te besteden. Hoe? Lees verder.....Wat zijn meridianen?

Meridianen zijn onzichtbare energiebanen die lopen van de kruin tot in de puntjes van je tenen. Deze energiebanen vormen een prachtig netwerk met als doel een goede doorstroming van de levensenergie (Chi) door het lichaam te stimuleren. Binnen de Chinese gezondheidsleer wordt Chi gezien als levensenergie die door je lichaam stroomt om zo je organen van energie te voorzien. Een krachtige energie (Chi) zorgt voor een gezond en vitaal lichaam. Chi kan echter ook verzwakt zijn, of verstoord en haperend. Dagelijkse beoefening van yoga kan deze verzwakte of verstoorde Chi weer doen herleven. In mijn blog van 26 mei heb ik uitgelegd wat Meridianen zijn. De volledige tekst is hier terug te lezen.


Milt Maag meridiaan: de algemene functies en kenmerken.

Zowel de maag als de milt worden van alle organen het meest beïnvloed door ons dieet. De milt wordt gezien als de bron van leven voor andere organen omdat het pure nutriënten uit vaste en vloeibare voeding haalt en hier bloed en CHI (energie) van maakt. Het stuurt deze "gevoede" Chi naar o.a. de longen waar de samensmelting van bloed en CHI plaats vindt. De milt Chi kun je kenmerken als de voedende CHI.


CHI Orgaanklok: Milt meridiaan – actief tussen 9.00 uur tot 11.00 uur Maag meridiaan – actief van 07.00 uur tot 09.00 uur

Jaargetijde: Nazomer Element: Aarde Chakra: Manipura Kleur: Geel Smaak: Zoet Klimaat: MistigMilt meridiaan:

De milt meridiaan begint in het midden van de grote teen, langs de binnenzijde van het been, naast de lever-meridiaan, gaat bij de lies het lichaam binnen, loopt door milt en maag, gaat door het diafragma, borst, hart en eindigt aan de wortel van de tong.


Maag meridiaan:

De maag meridiaan begint aan de zijkant van de neus, gaat door het diafragma, in de maag en milt, gaat naar beneden langs de voorzijde van de benen, en eindigt in de 2e teen.


Fysieke functies Milt: De milt is een belangrijk verteringsorgaan, een bloedreservoir (om het lichaam in geval van nood van bloed te voorzien), produceert lymfocyten die de oude rode bloedcellen recyclen en in de milt worden door de witte bloedcellen (die ons beschermen tegen infecties) lichaamsvreemde organismen aangevallen. De milt heeft dezelfde afmeting als het hart, zit juist achter de maag aan de linkerzijde net onder het diafragma. We kunnen zonder milt leven, maar de energetische werking van de meridiaan blijft actief ook al is de milt zelf verwijderd.


Fysieke functies Maag:

De maag is het eerste verteringsorgaan, ontvangt voeding en start het proces van assimilatie en distributie. De direct bruikbare nutriënten gaan naar de milt en de niet zuivere naar de dunne darm waar ze verder gefilterd worden. Voeding blijft meestal 3 a 4 uur in de maag. De maag is bijzonder belangrijk om ons van energie te voorzien. Zuivere voeding is van groot belang voor een gezonde maag/milt energie-meridiaan.


Energetische functies: Als de milt chi in balans is zijn onze cycli (ritmes) in harmonie. Hierdoor kunnen we alle aspecten van het leven opnemen om onszelf te voeden op psychosomatisch gebied. We voelen onszelf geaard, zinnelijk, (sensueel) en heel. Milt-CHI is verbonden met ons vermogen "aan te raken" en de productie van speeksel en correspondeert zo ook met de mond.

Als de Milt Chi in onbalans is kan lichaam en geest niet voldoende bruikbare energie ontvangen en dat veroorzaakt loomheid, zwakte en saaiheid. Onze ritmes (cycli) zoals slapen, ademen en denken zijn uit balans. Zweren, anorexia, zwaarlijvigheid, onvruchtbaarheid, of gevoelens van niet geaard zijn, zijn tekenen van een verzwakte milt/maag Chi.


Emotionele kwaliteiten: Milt-Chi is de link tussen onszelf en de buitenwereld. Het transformeert zogezegd wortels en broccoli tot voeding. Dit aanpassingsvermogen is psychisch verbonden met spontaniteit, ons vermogen om toegang te hebben tot situaties en daar gepast op te reageren. Milt Chi wordt geassocieerd met onze connectie met de wereld om ons heen, met tevreden en op ons gemak te kunnen zijn, waar we ons ook bevinden.

In onbalans wordt de milt Chi geassocieerd met gevoelens van angst, onrust, nervositeit, zorgen, zwaarmoedigheid, hunkering naar sympathie, en uit het lood zijn. Door deze chronische emoties kunnen irritaties ontstaan. Je bent gevoelig voor zweren in de mond.


Mentale Kwaliteiten: Milt-Chi wordt geassocieerd met helder denken, de capaciteit om verbindingen te maken en begrip en inzicht te verwerven. Milt-Chi is gerelateerd aan een gevoel voor samenhang, waar verschillende interpretaties en ideeën samenkomen en ontwikkeling ontstaat.
Yoga houdingen voor de Milt & Maag meridianen:

Yogahoudingen die de voorzijden van het lichaam stretchen b.v. achterover buigingen (Quadriceps, Hipflexers en rectus Abdomens) en binnen zijde van de benen (Adducters): Eka Pada Rajakapotasana of te wel de Duif, Ustrasana ofte wel de Kameel, Supta Virasana of te wel liggende Held, Baddha Konasana of te wel de Vlinder.


Ten slotte:

Mijn volgende blog zal eind september verschijnen, we gaan dan naar het “loslaten” en de energie van de Long & Dikke Darm meridiaan. Al mijn blogs zijn altijd blijvend te lezen op mijn website www.amazingyoga.nl.

In mijn yogalessen maak ik bewust gebruik van de kennis over meridianen, chakra’s, organen, seizoenen enz. Niet zweverig, gewoon een lekker praktische toepassing met yoga om ons weer goed in balans te brengen. En daar helpt deze kennis bij. Dat is waar echte yoga om gaat. Kom maar eens kennis maken. Inschrijven kan via www.amazingyoga.nl.

Je vragen zijn altijd welkom en kan via de website of direct naar jolanda@amazingyoga.nl

1.027 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Unknown member
Sep 21, 2022

Dag, Ik ben je blog aan het lezen . Ik lees de mentale, spirituele en emotionele kwaliteiten van de milt. Maar wat zijn deze kwaliteiten van de maag? Of kan ik het ergens anders terug lezen? Gr. Jel


Like
bottom of page